ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как медикаментите влияят на слуха ни?

Много от достъпните без рецепта лекарства могат да причинят глухота, тинитус или и двете. Те се наричат „ототоксични“, което означава токсични за ухото. Тези медикаменти могат да засегнат власинковите клетки във вътрешното ухо или да възпрепятстват функциите на слуховия нерв, който предава звуковите импулси към мозъка.

Някои медикаменти изкривяват звука и влияят на качеството и чистотата му или разстройват деликатните механизми във вътрешното ухо, предизвиквайки проблеми с равновесието и замаяност. Изпаренията или разтворите като почистващи препарати или бензин, както и някои индустриални химикали и замърсители могат да имат подобно влияние. Натравянето с тежки метали (олово или живак) понякога води до загуба на слуха или проблеми с равновесието.

lekarstvaСимптомите, получени вследствие излагане на ототоксични вещества, често са временни и отшумяват със спирането на лекарството, затова веднага уведомете личния си лекар, ако усетите някакви признаци. Аспиринът, ако се приема във високи дози, може да предизвика тинитус, но състоянието ще изчезне веднага след прекратяване приема на лекарството.

Оценка на риска

Съществуват стотици медикаменти, които могат да доведат до ототоксични странични ефекти, но имайте предвид, че някои хора са генетично по-податливи на определени лекарства. В много случаи, особено при препарати срещу рак, ползата от приема на медикамента надвишава опасността. Други лекарства са опасни само във високи дози. Аспиринът например има важна роля в профилактиката на инфаркти и не е ототоксичен, когато се приема в препоръчителните дози.

Врагове на ушите: 

Сред лекарствата, които могат да бъдат ототоксични, главните заподозрени са:

– Аспирин във високи дози.

– Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) във високи дози като ибупрофен и индометацин.

– Много антибиотици, особено аминогликозидите като гентамицин, стрептомицин и неомицин, особено когато се инжектират в кръвта или ухото.

– Противомаларийни лекарства, съдържащи хинин.

– Диуретици, съдържащи фруземид, във високи дози.

– Медикаменти, приемани при сърдечносъдови заболявания и хипертония като блокерите на калциевите канали (влияят, но рядко).

– Хормони като оралните контрацептиви и препаратите, приемани като част от хормонозаместителна терапия (при пациенти, страдащи от отосклероза).

– Някои противоракови (цитотоксични) лекарства (въпреки че това могат да бъдат и важни медикаменти).

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *