Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Диета при гадене

Когато имате гадене и получите неприятните позиви за повръщане, храната е последното нещо, за което си мислите. На практика обаче в кухнята можете да намерите много средства, които ще ви помогнат да преодолеете гаденето.

Едно от най-популярните е джинджифилът, който можете да носите със себе си и по време на пътуване. Той е безвреден дори за бременни.

gadeneВАШАТА ХРАНИТЕЛНА РЕЦЕПТА

Джинджифил

В Китай коренът от джинджифил се е използвал при гадене и повръщане още преди 2000 години. Учените предполагат, че той потиска отделянето на хормоните, които предизвикват неравномерното свиване на стомашните мускули и така причиняват неприятно усещане за гадене. Джинджифилът е особено ефикасен при морска болест и сутрешно гадене. Проведено е изследване, в което участвали кадети новобранци от военноморско училище, които за първи път прекарвали продължително време в открито море. Те били разделени на две групи: кадетите от първата група приемали 1 г джинджифил на прах, а останалите – плацебо. Участниците от групата, приемаща джинджифил, съобщили, че получили по-малко пристъпи на гадене, повръщане и изпотяване в сравнение с плацебо групата.

Резултатите от други изследвания не са толкова обещаващи, но си заслужава да опитате, тъй като джинджифилът е евтино и безопасно средство, особено за бременни жени. Учените са наблюдавали бременни жени, част от които приемали 1 г пресен джинджифил веднъж дневно, в резултат на което сутрешното гадене значително намаляло.

Минимален прием: При морска болест дъвчете 1 г (около 1 супена лъжица или малко парче пресен обелен корен от джинджифил) няколко часа преди пътуване или на всеки 4 часа по време на пътуване. Можете също да приемате две капсули джинджифил на прах на всеки 4 часа преди и по време на пътуване.

При сутрешно гадене приемайте 1 г пресен джинджифил на ден. Можете също да пиете чай от джинджифил няколко пъти на ден. Бременните жени трябва да избягват джинджифила на прах, тъй като в големи количества той може да е опасен за тях.

Полезен съвет: При някои хора джинджифилът има по-голям ефект, когато се приема на гладно.

Разгазирана сода (кола) и бистри плодови сокове

В малки количества тези течности успокояват стомаха и осигуряват енергия на организма, когато не можете да се храните. Те се абсорбират в кръвта много бързо, а и в тях липсват влакнини, които увеличават стомашните сокове и свиването на мускулите, предизвикващи гадене и повръщане. Кокосовата вода (не кокосовото мляко) с богатото си съдържание на калий се използва от много островни народи като лек срещу гадене.

Минимален прием: Пийте разгазираната сода или кола на малки глътки. Не приемайте твърде много наведнъж. Изчакайте напитката да се разгазира, ако въглеродният окис дразни стомаха ви.

Замразени напитки

Студените напитки са спасение за бременните жени. Когато не можете да задържите нищо друго в стомаха си, опитайте кубчета замразен плодов сок, които бавно да се разтапя в устата ви.

Минимален прием: Няколко кубчета замразен плодов сок на ден може да възбуди апетита ви. Избягвайте соковете с изкуствени подсладители, някои от които могат да засилят гаденето.

Маслини и лимони

Притежават свойството да изсушават слюнката в устата, което може да потисне гаденето. Киселината в лимоните увеличава производството на бикарбонат в стомаха, който неутрализира стомашните киселини и успокоява газовете и подуването на червата, които могат да засилят гаденето.

Минимален прием: При първите признаци на гадене изяжте една маслина или изстискайте сока от един лимон в гореща или със стайна температура вода и я изпийте.

Бистри солени бульони

Пилешкият и зеленчуковият бульон, както и супата от мисо, се отразяват добре на стомаха и снабдяват организма с хранителни вещества в моментите, когато не можете да приемате храна.

Минимален прием: 1,5 чаша бульон на всеки два часа.

Kpeкeри, солети и сухари

Тези сухи храни попиват слюнката в устата и част от киселините в стомаха. Много жени, бременни в първото тримесечие, не могат да станат от леглото, преди да са изяли един-два сухара.

Минимален прием: Хапвайте солети, сухари, крекери и други солени и леки храни през целия ден.

Чай от лайка, маточина и мента

Лайката отпуска мускулите на стомаха и успокоява спазмите. Ментата подпомага храносмилателния процес, като успокоява контракциите на стомашните мускули, а ментолът действа като анестезия на стомашната стена, което може да намали гаденето. Някои изследвания показват, че вдишването от кърпичка, поръсена с ментово масло, може да премахне гаденето след операция.

Минимален прием: Пийте чай през целия ден, за да поддържате организма си хидратиран и да успокоите гаденето.

Ментови и лимонови капки

Много болни от рак намират, че смученето на ментови бонбони или лимонов десерт намалява гаденето.

Минимален прием: Използвайте при нужда.

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Витамин В6

Редица изследвания показват, че този витамин може да помогне на бременните при сутрешно гадене. Той разрушава хормоните, които причиняват гадене и повръщане. Доказано е, че най-добър ефект се постига при комбинация на витамин В6 с джинджифил. Внимание: Някои витамини от група В могат да предизвикат гадене. Приемайте ги с храната, освен ако в упътването не е посочено друго.

Доза: 25 мг на всеки 8 часа с храната. Консултирайте се с гинеколога си за подходящата доза витамин Вб, ако вече приемате витамини за бременни.

ЗАБРАВЕТЕ ЗА…

Мазни храни

Стомахът преработва животинските мазнини по-трудно и бавно, поради което стомашните киселини се задържат по-дълго в храносмилателната система и утежняват симптомите на хората, предразположени към гадене и повръщане.

Зелен чай

Приет на празен стомах, зеленият чай може да предизвика гадене при някои хора. Ако сте от тях, най-добре го пийте с храната или го приемайте като хранителна добавка.

Добавки желязо

Хора, които приемат добавки желязо за лечение на желязодефицитна анемия, изпитват гадене като страничен ефект. Ако при вас се проявява този симптом, помолете лекаря си да намали дозата желязо.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *