Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Диета при болестта на Алцхаймер – какви храни трябва да консумирате?

Болестта на Алцхаймер е може би единствената, от която хората се страхуват повече, отколкото от присъдата „рак“. Един от всеки трима над 80-годишна възраст става жертва на това коварно заболяване. 

Спасението е във вашите ръце – няколко стъпки могат да ви избавят от страшната болест. Според изследване на Колумбийския университет хората, които се хранят с много зеленчуци, бобови и зърнени храни, плодове, риба и мононенаситени мазнини, са с 40% по-малко застрашени от развитие на Алцхаймер.

Позволете да ви припомним да спортувате повече и не забравяйте да тренирате мозъка си.

Болестта на Алцхаймер започва с напълно невинна разсеяност или загуба на паметта, но с времето се задълбочава и може сериозно да увреди речта, възприятията и координацията, като същевременно предизвика чувство на безпокойство и резки промени в настроението. При аутопсия на мозъка на пациенти с Алцхаймер е открито повишено натрупване на протеина амилоид, както и преплетени спираловидни филаменти, известни като неврофибрилерни дегенерации. Възпалението съшо играе известна роля, но учените не са сигурни дали е причина за заболяването, или негово следствие.

Някои от рисковите фактори за сърдечносъдови заболявания и инсулт съшо могат да увеличат риска от Алцхаймер.

болестта на Алцхаймер
Диета при болестта на Алцхаймер

Не можем да ви обещаем, че със здравословно хранене със сигурност ще избегнете Алцхаймер, но си струва да ядете риба дори само за да намалите риска от заболяването.

И в заключение ще ви припомним, че е крайно време да се отървете от излишните килограми.

ВАШАТА ХРАНИТЕЛНА РЕЦЕПТА

Тлъста риба, ядки и зехтин

Това са основните храни, включени в добре познатата на много хора средиземноморска диета, известна с благотворното си влияние върху сърцето. Според пос¬ледните изследвания тя може да се окаже полезна и срещу болестта на Алцхаймер. Ежеседмичната консумация на тлъста риба, като сьомга, херинга и риба тон, може да забави когнитивните нарушения с 10%. Смята се, че обяснението се крие в омега-3 мастните киселини, особено тези от типа DHA, съдържащи се в мазната риба. Именно високите нива на DHA са необходими за нормалното развитие на мозъка. Освен това всички видове омега-3 мастни киселини, включително и тези в орехите, лененото семе и зехтина, лекуват възпаленията, които предизвикват натрупване на протеин в мозъка.

Минимален прием: Най-малко една порция тлъста риба на седмица и няколко лъжици орехи, зехтин или ленено семе.

Полезен съвет: Някои мазни риби съдържат живак, който уврежда мозъка. Децата и жените в детеродна възраст трябва да избягват акула, риба меч, кралска скумрия и бяла треска поради високото им съдържание на живак. Консервираната бяла риба тон има повече омега-3 мастни киселини от обикновената риба тон, но е с по-високи нива на живак. Ограничете приема й до 180 грама на седмица.

Броколи, ягоди, бадеми и други храни, богати на витамини С и Е

Мозъкът е един от най-динамичните органи на тялото – невроните непрекъснато обменят информация, образуват се клетки, протичат електрически и химически процеси, които ръководят функциите на тялото. Но в резултат на всичките тези процеси се образуват свободни радикали, нестабилни молекули, които разрушават клетките и вероятно допринасят за натрупването на протеина амилоид, който ускорява умствения упадък.

Храните, съдържащи антиоксиданти, неутрализират свободните радикали и „изчистват отпадъците“ в мозъка. Мащабни изследвания на хранителните навици на населението показват, че консумацията на много богати на витамин С храни (като червени чушки, касис, броколи и ягоди) и витамин Е (къдраво зеле, сладки картофи и бадеми) може да понижи риска от Алцхаймер.

Учените от института „Ръш“ в Чикаго установили, че при хората, които приемат най-голямо количество витамин Е (средно 11,4 IU), рискът от развитие на Алцхаймер е с 67% по-малък в сравнение с тези, които си доставят по-малки дози от него (средно 6,2 IU).

Ефектът от приема на добавки витамин Е не е така ясно изразен, защото количеството му в таблетките е завишено, за разлика от съдържанието му в храната, чрез която си осигуряваме оптимални дози през целия си живот. В храната се съдържат и всички форми на витамин Е, а добавките се състоят обикновено само от един вид, т.нар. алфа-токоферол. Различните видове витамин Е неутрализират различни видове свободни радикали.

Минимален прием: Витамин Е: 25 IU дневно под формата на 1 чаша сготвен замразен спанак (10 IU), 30 г бадеми (11 IU) или една чаша доматен сос (8 IU). Витамин С: Най-малко 130 мг на ден под формата на 1 чаша папая (87 мг), 1 чаша сготвени броколи (100 мг) или една чаша прясно изцеден портокалов сок (124 мг). Чаша нарязани червени чушки (312 мг) или две кивита (150 мг) също са прекрасен избор.

Чай, боровинки, сок от нар, ябълки и други храни и напитки, богати на флавоноиди

За да се предпазят от слънчевата радиация и тревопасните животни, и растенията са създали цял арсенал от защитни вещества, наречени полифеноли. Най-мощните от тях са флавоноидите, които спадат и към категорията на антиоксидантите. Сред богатите на флавоноиди храни са ябълките, черните и червените боровинки и грейпфрутът. От зеленчуците това са аспержите, брюкселското зеле, бялото зеле, чесънът, къдравото зеле, алабашът, шареният и лима фасулът, лукът, грахът и спанакът. Според едно изследване хората, които пият плодови и зеленчукови сокове от портокал, ябълка или домат три пъти седмично, са три пъти по-малко предразположени към развитие на болестта на Алцхаймер. Проучване с животни доказва, че сокът от нар намалява наполовина риска от Алцхаймер при плъховете. Като цяло резултатите сочат, че колкото повече флаво ноиди приема човек, толкова по-малка е опасността от развитие на деменция.

Минимален прием: Най-малко 15 мг флавоноиди дневно. Това е лесно постижимо, защото половин чаша черни боровинки съдържа 39 мг, една средно голяма ябълка с кората – 13 мг, а една чаша сок от грейпфрут – 60 мг.

Подправката къри

Готвачите в Индия и други страни щедро подправят ястията с къри, а случаите на Алцхаймер сред населението там са много по-малко в сравнение с повечето западни държави. Възможно ли е причината да се крие в кърито? Основната съставка на подправката е куркумата, която съдържа куркумин. При лабораторни изследвания и изследвания с животни учените са открили, че куркуминът е мощен антиоксидант, действащ срещу възпаленията и натрупването на амилоид.Той се свързва с молекулите на протеина амилоид, като не им позволява да се групират и да се натрупват в мозъка. Изследванията показват, че хората, които консумират храна, обилно подправена с къри, имат по-добра мозъчна функция.

Минимална доза: Няма официално обявен препоръчителен прием. Съветът ни е да добавяте къри на прах или куркума към ястията възможно най-често. Купувайте подправката с най-яркожълт цвят, защото се смята, че тя съдържа най-много куркума. Друг вариант е да приемате всеки ден по една капсула куркума от 400 мг. Полезен съвет: Добавяйте една чаена лъжичка куркума към супа от грах или леща.

Спанак, обогатени зърнени закуски и други храни, богати на фолат

Лекарите винаги ни предупреждават, че дефицитът на определени витамини от групата В може да доведе до затруднения в мозъчната функция. Според най-новите изследвания дори слабо изразеният недостиг може да предизвика подобен ефект, защото фолатът, заедно с витамин Вб и В12 поддържат в баланс нивото на хомо- цистеина. Тази аминокиселина нарушава функцията на мозъка и може значително да увеличи риска от развитие на болестта на Алцхаймер (както и на сърдечносъдови заболявания). Добрата новина е, че фолатът в листните зеленчуци и бобовите храни може да забави когнитивните нарушения.

Минимален прием: Препоръчителната дневна доза е 400 мкг. Това количество може да се достави чрез повечето обогатени зърнени закуски и хлябове. Други добри източници са сготвеният замразен спанак (половин чаша съдържа 100 мкг), зрял фасул (90 мкг в половин чаша) и портокалов сок (69 мкг в 240 мл).

Вино

Според едно френско изследване ежедневният прием на три чаши вино от по 120 грама намалява риска от Алцхаймер с цели 75%.

Минимален прием: Една чаша на ден за жените и две чаши за мъжете.

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

DHA

Някои експерти препоръчват прием на добавки, за да се осигури по-голямо количество в организма на полезните омега-3 мастни киселини и да се избегне опасността от отравяне с живак и други вредни елементи в някои риби.

Доза: До 400 DHA на ден. Попитайте фармацевта си за добавките с най-добро качество.

Витамини Е и С

Дългогодишният прием на добавки витамин С и Е значително ограничава когнитивния упадък. Изследване на около 4000 възрастни жители на щата Юта доказва, че редовният прием на тези добавки понижава риска от Алцхаймер с около 72%. Друго изследване открива, че витамин Е забавя прогреса на болестта при хора с лека форма на Алцхаймер, но като цяло резултатите са противоречиви.

Доза: Витамин С: 500 мг дневно. Витамин Е: 400 IU д-алфа-токоферол дневно.

Салвия

От древни времена салвията се използва за подобряване на паметта и изостряне на ума. Според резултатите от изследванията билката и маслото могат действително да усилят паметта и умствената дейност, а едно четиримесечно иранско изследване доказва, че екстрактът от салвия засилва мозъчната функция при пациенти с Алцхаймер.

Според клинични изследвания салвията предпазва ацетилхолина, едно от химическите вещества преносители на информация в мозъка. Често при болните от Алцхаймер се наблюдават много ниски нива на ацетилхолин. Предполага се, че салвията има противовъзпалителни свойства, забавящи развитието на болестта.

Доза: От 25 до 50 мкл масло от испанска салвия (S. lavandulaefolia) или 300-600 мг изсушена салвия под формата на добавка. Можете да си осигурите същото количество, като запарите две чаени лъжички изсушена салвия във вряща вода за силен чай.

Знаете ли, че ако искате да се предпазите от Алцхаймер, трябва просто да подбирате напитките си внимателно. Пийте чай на закуска. През деня замествайте содата с натурални сокове, а вечер се насладете на чаша червено вино. За всички тези напитки е доказано, че намаляват риска от поява на болестта.

ЗАБРАВЕТЕ ЗА…

Наситени мазнини, трансмазнини и холестерол

Още една причина да изберете пилето на грил пред пърженото пиле: високият прием на тези вредни за сърцето мазнини (както и липсата на ненаситени мазнини) може да доведе до нарушения в умствената дейност. Без да се колебаете, заместете пържолата със сьомга и кравето масло със зехтин или маргарин без трансмазнини. Последните се съдържат в някои видове маргарин и в силно преработените храни, като пакетираните и полуфабрикатите. Избягвайте храните, които съдържат частично хидрогенирани мазнини.

Захар и рафинирани хлебни изделия

Знаем, че е много трудно да устоите на изкусителните вафли и готови кексчета, но ако сте заплашени от Алцхаймер, по-добре забравете за тях. Увеличеният прием на захар и рафинирани хлебни изделия може да доведе до диабет от втори тип, а това заболяване учетворява риска от развитие на болестта на Алцхаймер. Една от теориите за връзката между двете заболявания гласи, че инсулиновата резистентност, която е истинската причина за диабет от втори тип, не позволява на клетките да усвоят захарта, необходима за функционирането им, и в резултат мозъчните клетки умират. Според друга теория инсулиновият дисбаланс може да предизвика протеинови натрупвания, които запушват пътищата на невроните в мозъка. Ако вече имате диабет, трябва внимателно да държите под контрол кръвната захар, за да намалите риска от Алцхаймер.

Гинко билоба Sanct Bernhard
ГИНКО БИЛОБА помага при болестта на Алцхаймер и деменция

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *