Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Чесънът унищожава бактериите!

Чесънът е естествен антибиотик. Френският химик Луи Пастьор първи демонстрирал антисептичните свойства на чесъна, които намерили добро приложение през Първата световна война.

garlic
Чесънът

В древността египтяните го давали на робите, които строили пирамидите. В народната медицина чесънът се използва за лечение на много заболявания – от запек до проказа. А неприятният дъх в устата? Виновни са серните съединения, на които отчасти се дължи лечебната сила на чесъна.

Лечебни свойства

На чесъна се приписват повече лечебни свойства, отколкото на която и да е храна – и това действително е така. Той има антибактериално, противогъбично и противовирусно действие и дори унищожава бактериите, устойчиви на антибиотици (поне в лабораторни условия). Лечебната му сила се дължи основно на серните съединения, които играят ролята на антиоксиданти и го правят полезен за сърцето. Чесънът понижава холестерола умерено, но действа основно като разредител на кръвта и така предотвратява образуването на съсиреци и понижава риска от инфаркт и инсулт. Шест или повече скилидки на седмица могат да понижат вероятността от рак на дебелото черво, стомаха и простатата. Серните съединения изчистват канцерогенните вещества, преди да са успели да навредят на клетъчната ДНК, и принуждават вече образуваните ракови клетки да се самоунищожат.

Здравен съвет

Чесънът отделя лечебните си серни съединения само когато скилидките са нарязани, смачкани, сдъвкани или подложени на друг вид механично въздействие. Преди консумация е препоръчително да нарежете или намачкате чесъна и да го оставите за около 10 минути да освободи полезните си съставки.

Ключови съставки: Мед, желязо, цинк, магнезий,селен

Оптимален прием: Най-малко една скилидка на ден

Съвети за пазаруване: Чесновите глави трябва да са пълни с гладки, твърди скилидки. Съхранявайте ги на открито, хладно и проветриво място до два месеца; не ги замразявайте. Покълналите глави чесън също могат да се използват, макар че вкусът им е по-мек. Можете да нарежете цялата глава и да я добавите към ястието.

Полезни съвети

  • За да намачкате чесъна на ситно, настържете го на ренде. Измийте рендето добре след употреба, за да премахнете миризмата.
  • Ако искате да добавите лек вкус на чесън към ястието, намачкайте една скилидка с вилица, като въртите вилицата в различни посоки. Добавете получената чеснова каша към ястието.
  • За да смекчите острия вкус на чесъна, пуснете обелените скилидки във вряща вода за две минути, отцедете, намачкайте и ги добавете към соса или ястието.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *