Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ако сте астматик, внимавайте с аспирина!

При всеки преглед при лекар ни питат дали сте алергични към някакви лекарства. А вие вероятно изобщо не се сещате за аспирина. Но ако имате силно изразена астма и/или назални полипи, е възможно да страдате от аспирин – чувствителна астма, при която най-обикновената таблетка за справяне с болката всъщност влошава симптомите ви.

aspirinКато цяло 21% от възрастните с астма имат пристъпи, причинени от чувствителност към аспирин и други подобни активни вещества, известни като нестероидни противовъзпалителни средства. Към тях спадат ибупрофен (нурофен, ибудолор), напроксен (апранакс, налгезин), диклофенак (диклак, наклофен, алмирал, фелоран) и някои други. С напредването на възрастта е по-вероятно да изпитвате подобни реакции и те могат да са доста сериозни. Според проучванията 3% от пациентите с астма, посещаващи частни клиники, и 39% от възрастните, постъпващи с астматични пристъпи в болница, са имали силно изразени проблеми или дори се е стигало до фатален изход след приема на аспирин или нестероидни противовъзпалителни средства.

Смята се, че те засягат хората поради ефекта им върху ензим, наречен СОХ-1, който участва в производството на химически вещества за неправилното функциониране на белите дробове. Като пречат на този ензим да върши работата си, нестероидните противовъзпалителни средства освен това възпрепятстват и производството на тези важни елементи.

Други медикаменти, за които е известно, че влошават симптомите при астма, включват бета-блокери, често използвани срещу високо кръвно налягане, например пропранолол (индерал) и капки за очи против глаукома с тимолол малеат (тимоптик, фотил).

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *