Инфантилността е полезна за здравето на мозъка

Колкото по-дълго безгрижен, толкова по-голямо ще е здравето на мозъка

 

дете „Порасналите деца“ – хората, които живеят с родителите си, и не са обремени с много отговорности, са в много благоприятна позиция. Проучването показва, че ако човек може да си позволи да живее няколко години, без да се притеснява, ще се повиши ефективността на мозъка му, пише The Daily Mail.

Според експерти, удълженото юношество позволява на мозъка да се развива по-добре. В крайна сметка, родителите твърде дълго се грижат за децата си, и не им позволяват да са прекалено отговорни. И това не е чак толкова лошо, защото за мозъка ще бъде по-добре и по-лесно да достигне ново ниво на развитие. Това се потвърждава от изследванията, направени през последните години, и от невролозите.

По време на юношеството, мозъкът започва да изчиства ненужната информация. Резултатът е нещо като по-ефективна операционна система. Ако този процес отнема повече време (т.е. юношеството е забавено), качеството на онова, което е останало като краен продукт в мозъка – впечатления, спомени, знания, се подобрява.

Друго откритие: когато тийнейджърите са в състояние да взимат трудни решения по отношение на живота си, те ще могат да имат много по-щадящо отношение към собствената си нервна система. Ако това не се случи, ако те пренебрегват съветите на възрастните, те ще трябва да носят дълго време последствията от собственото си рисково поведение. Това е биологична неизбежност, обща за всички тийнейджъри.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *