6 правила за бързо зарастване на раните след операция

Успехът на една хирургическа интервенция зависи от много фактори, но ключова си остава ролята на самия пациент. Има поне шест принципа в стила на живот, които могат да съдействат за по-бързо зарастване на раните и пълноценно възстановяване.

opeПо принцип хирурзите имат най-много работа през зимата, отбелязват от medikforum.ru. Хората падат по хлъзгавите улици и увреждат кости и стави, или се решават на дълго отлагана операция преди отново да стане топло.
За по-бързото възстановяване след подобна намеса помагат следните неща:

  1. Отказ от цигарите. Банално е наистина, но пушенето увеличава риска от инфаркти и инсулти, от рак. Пушенето намалява шансовете за успех на една операция, защото пушачите имат проблеми с контрола върху дишането под наркоза. Кръвоносните съдове на пушача са изменени и по-трудно се възстановяват, а от това и зарастването на раните се удължава. Ако ви предстои операция, още преди нея оставете цигарите – така ще е най-добре за вас.
  2. Подобрете храненето си. Недояждането негативно влияе върху здравето и върху реакциите на организма по време на операция. Това е сериозно състояние, което увеличава операционните и постоперационните рискове. Непълноценното хранене поставя тялото в състояние на дефицити, а това отслабва имунната система, причинява мускулна слабост и забавя всеки възстановителен процес.
  3. Хранителни добавки. Дори да се храните балансирано и здравословно, все пак може да не ви достигат някакви витамини или протеини, които са особено важни за зарастването на вашите рани. Проверете дали не трябва да си добавите витамини А, Е и С. най-лесно това ще стане с качествени хранителни добавки.
  4. Контрол върху теглото. Простичко казано – наднормените килограми или затлъстяването увеличават риска от постоперативни усложнения. Излишното тегло пречи на раните да се затворят и изчистят заради допълнителното напрежение върху кожата. Ако ви предстои планова операция, постарайте се да се разделите още преди нея с няколко килограма.
  5. Хроничните болести. Диабетът, бъбречните страдания и хипертонията създават реален риск от усложнения при оперативното лечение. Много е важно да сте в добра форма и болестта ви да е под контрол – състояние, което сами следва да постигнете преди операцията. Ако сте небрежни към здравето си и болестите ви са неглижирани, това със сигурност ще се отрази върху операцията и постоперативното ви лечение.
  6. Слушайте лекаря. Изпълнявайте препоръките на хирурга си не само докато сте в болницата, но и след като се приберете вкъщи. Лекарят е заинтересован пациентите му да се възстановят и да продължат пълноценно живота си, затова има смисъл да се доверите на неговите съвети.
Оценете статията
Оценка 2.6 от 40 гласували

Това ще ви помогне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.