ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

6 правила за бързо зарастване на раните след операция

Успехът на една хирургическа интервенция зависи от много фактори, но ключова си остава ролята на самия пациент. Има поне шест принципа в стила на живот, които могат да съдействат за по-бързо зарастване на раните и пълноценно възстановяване.

opeПо принцип хирурзите имат най-много работа през зимата, отбелязват от medikforum.ru. Хората падат по хлъзгавите улици и увреждат кости и стави, или се решават на дълго отлагана операция преди отново да стане топло.
За по-бързото възстановяване след подобна намеса помагат следните неща:

  1. Отказ от цигарите. Банално е наистина, но пушенето увеличава риска от инфаркти и инсулти, от рак. Пушенето намалява шансовете за успех на една операция, защото пушачите имат проблеми с контрола върху дишането под наркоза. Кръвоносните съдове на пушача са изменени и по-трудно се възстановяват, а от това и зарастването на раните се удължава. Ако ви предстои операция, още преди нея оставете цигарите – така ще е най-добре за вас.
  2. Подобрете храненето си. Недояждането негативно влияе върху здравето и върху реакциите на организма по време на операция. Това е сериозно състояние, което увеличава операционните и постоперационните рискове. Непълноценното хранене поставя тялото в състояние на дефицити, а това отслабва имунната система, причинява мускулна слабост и забавя всеки възстановителен процес.
  3. Хранителни добавки. Дори да се храните балансирано и здравословно, все пак може да не ви достигат някакви витамини или протеини, които са особено важни за зарастването на вашите рани. Проверете дали не трябва да си добавите витамини А, Е и С. най-лесно това ще стане с качествени хранителни добавки.
  4. Контрол върху теглото. Простичко казано – наднормените килограми или затлъстяването увеличават риска от постоперативни усложнения. Излишното тегло пречи на раните да се затворят и изчистят заради допълнителното напрежение върху кожата. Ако ви предстои планова операция, постарайте се да се разделите още преди нея с няколко килограма.
  5. Хроничните болести. Диабетът, бъбречните страдания и хипертонията създават реален риск от усложнения при оперативното лечение. Много е важно да сте в добра форма и болестта ви да е под контрол – състояние, което сами следва да постигнете преди операцията. Ако сте небрежни към здравето си и болестите ви са неглижирани, това със сигурност ще се отрази върху операцията и постоперативното ви лечение.
  6. Слушайте лекаря. Изпълнявайте препоръките на хирурга си не само докато сте в болницата, но и след като се приберете вкъщи. Лекарят е заинтересован пациентите му да се възстановят и да продължат пълноценно живота си, затова има смисъл да се доверите на неговите съвети.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *