Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лененото семе предпазва от съсиреци!

Това са семената на растението, от което се произвежда влакното за ленената тъкан.

lenenoЛенът се използва изцяло: семената се пресоват, за да се извлече масло, а остатъците с високо съдържание на протеини се използват за храна на конете. За хората лененото масло е много полезно благодарение на фитоестрогените, наречени лигнани. Ленът е най-богатият източник на тези вещества.

Лечебни свойства

Една супена лъжица смляно ленено семе, добавена към зърнената закуска или киселото мляко, осигурява 2,3 г влакнини – дори повече от съдържащите се в самата зърнена закуска. Но лененото семе е ценно преди всичко заради съдържанието му на лигнани. Тяхната функция в организма наподобява тази на естрогена – блокират естрогеновите рецептори на клетките и намаляват опасността от развитие на хормонозависими болести като рак на гърдата. Лененото семе е отличен източник на алфа-линоленова киселина (ALA), есенциална мастна киселина, от която тялото произвежда омега-3 мастни киселини. Тя разрежда кръвта и не позволява образуване на тромби (съсиреци) по стените на артериите, което намалява риска от инфаркт и инсулт. Ленените семена могат да понижат и холестерола заради високото съдържание на разтворими влакнини. Тяхното противовъзпалително действие потиска различни болестни състояния, като акне и астма.

Здравен съвет

Важно е лененото семе да бъде ситно смляно, иначе няма да се усвои и ще се изхвърли от организма. Голямото количество ленено семе има слабителен ефект.

Оптимален прием: Една-две супени лъжици смляно ленено семе на ден.

Ключови съставки: Алфа-линоленова киселина, влакнини, витамини В6 и Е, фолат (витамин В), магнезий, лигнани (фитоестрогени)

Съвети за пазаруване: Купувайте смляно ленено семе или смелете семената в кафемелачка. Избирайте вакуумирани пакети, които гарантират свежестта на продукта. Лененото масло се разваля бързо, съхранявайте го в тъмни стъклени бутилки в хладилник и се снабдявайте с количество, което можете да използвате до един месец.

Полезни съвети

  • Използвайте ленено масло като подправка за салата – заменяйте половината от зехтина с него. Не гответе с ленено масло, защото „добрата“ мазнина може да се превърне в „лоша“.
  • Ако нямате кафемелачка, с която да смелите лененото семе, сложете семената на дъска за рязане и поръсете с малко вода и ги накълцайте с готварски нож.
  • Свършили са се яйцата? Разбийте с пасатор една супена лъжица смлени ленени семена и три супени лъжици вода за около минута, докато се получи лепкава смес. Намажете пилето или рибата, за да полепнат подправките, използвайте я като плънка за месни рула и хапки или като панировка.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *