Овесените ядки предпазват от инфаркт!

Овесените ядки са семената на овеса и в тях са събрани всички хранителни вещества, от които се развива растението.

oveseniПреди години в много страни овесът се е смятал за второкачествен продукт и се е използвал за храна на конете, защото е бил негоден за направата на хляб. Овесените ядки обаче са сред най-добрите източници на растителни протеини. През 1997 година за първи път в историята на САЩ компанията „Куокър Фудс“ получава разрешение от държавата да използва като рекламна стратегия твърдението, че овесените й продукти са полезни за здравето – ход, който се оказва изключително печеливш. Но времето показва, че това е истина – овесените ядки наистина предпазват от сърдечносъдови заболявания.

Лечебни свойства

Способността на овеса да понижава холестерола (и кръвното налягане) се дължи на бета-глюкана, вид разтворима влакнина. Една купа овесена каша или овесени ядки с мляко на ден осигуряват достатъчно бета-глюкан, за да се понижи холестеролът с около 5% и рискът от инфаркт с около 10%. Овесените ядки могат да ни предпазят от инфаркт и по друг начин. Те съдържат антиоксиданти, които не позволяват на „лошия“ холестерол да се окисли и да се отложи по стените на артериите. Разтворимите влакнини имат и друго предимство – в стомаха те се превръщат в гел, който забавя храносмилането (това не допуска рязко покачване на кръвната захар) и създава дълготрайно усещане за ситост.

Здравен съвет

В търговската мрежа се предлагат много видове овесени ядки и изделия. Изберете си един вид, но проверете количеството на добавена захар – не трябва да е много голямо.

Ключови съставки Калций, желязо, манган, цинк, витамин Е, витамини от група В

Оптимален прием: Стремете се да консумирате 10 г разтворими влакнини всеки ден. Свареният овес съдържа 2-3 г в една порция.

Съвети за пазаруване: Овесените ядки са най-разпространеният овесен продукт. Те са обработени на пара, нарязани на малки парчета и изсушени. Съхранявайте овесените ядки в плътно затворени пакети най-много шест месеца.

Полезни съвети

  • Добавете повече влакнини към печивата си, като заместите половин чаша от обикновеното брашно с половин чаша овесено брашно. Пригответе го сами, като смелите овесени ядки в кухненския робот.
  • Печените обесени ядки са по-вкусни. Разстелете ги на един пласт върху хартия за печене и ги сложете в предварително загрята до 200 °С фурна. Печете от 3 до 5 минути, като разбърквате от време на време.
  • Направете си сами „домашни мюсли“. В найлонови торбички сложете 1/2 чаша овесени ядки, 2 супени лъжици стафиди, 1 супена лъжица пшенични зародиши, 1 чаена лъжичка кафява захар, 1/4 чаена лъжичка канела и щипка сол.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *