ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

За ползата от 30-минутния дневен сън

Дневният сън, не по-дълъг от 30 минути, е много полезен за здравето. Чрез него се наваксва недостигът на нощен сън.

sleepТака твърдят учени от Université Paris Descartes-Sorbonne Paris Cité, информира medikforum.ru. Огромно количество хора днес страдат от недостиг на сън, причинен от динамиката на живота и високите технологии. Многократно е доказвано, че този недостиг е причина за влошаването на здравето – той отслабва имунната система, ускорява стареенето и действа разрушително на много органи. Недоспалите хора по-често стават жертва на нещастни случаи, на затлъстяване, диабет, хипертония и депресии.

Френските учени доказват, че 30-минутен дневен сън намалява стреса и укрепва имунната система. Това откритие е важно за хората, работещи нощем, както и за страдащите от безсъние. Оказва се, че краткият дневен сън възстановява нивата на хормоните и протеините в рамките на нормалното.

Ръководителят на изследването – Брайс Фара, обяснява, че дневният сън е в състояние да балансира хормоналното равновесие и да го приведе в състояние, съответстващо на пълноценен нощен сън. Всъщност науката доказва за първи път, че дневният сън може да е компенсаторен и да възстановява биомаркерите на нервно-ендокринната и имунната система до нормални стойности.

По време на изследването били направени наблюдения с помощта на 11 доброволци – здрави мъже на възраст 25-32 години. Проследявана била връзката между часовете сън и хормоналните нива. При един от експериментите доброволците трябвало да прекарат два безсънни часа през нощта, а после през деня си доспивали 30 минути. Хормоналните им нива след дневния сън напълно се възстановили.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *