ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Грозде и вино в третата възраст: ефекти

Учени от Тексаския държавен университет разкриха нов ефект на ресвератрола – веществото, което се съдържа в гроздето, червеното вино и още някои плодове.

12Антиоксидантът ресвератрол не само съхранява здравето на сърдечно-съдовата система и пази от онкологични заболявания, уверяват от medikforum.ru. Този компонент е в състояние да съхрани силата на паметта ви.
Това полезно свойство на ресвератрола е било разкрито при опити с лабораторни животни. Американските учени провеждали изследванията си в продължение на един месец. Една група възрастни гризачи получавали точно определен винен ресвератрол, а втора “играела” като контролна без тази екстра. В двата случая било проследявано поведението на гризачите; паралелно се изучавали процесите в техните хипокампуси – подкоровата зона на мозъка, отговорна за работната и пространствената памет.

Макар да имали някои предварителни очаквания, учените били истински изненадани от резултатите. Гризачите от контролната група демонстрирали влошаване на пространствената памет, присъщо на възрастта им. В същото време животните от групата на ресвератрол, които в началото били в същата кондиция, забележимо се подобрили.
Гризачите в режим с ресвератрол имали двойно по-активен процес на неврогенезис в сравнение с контролната група, отбелязват учените. Неврогенезисът представлява попълване на мозъчната маса, развитие, израстване на нервни от стволовите клетки. Този процес продължава през целия живот. Той обаче отслабва при някои дегенеративни заболявания като Алцхаймер. Дори когато няма болестни изменения, забавяне има с напредването на възрастта.

Задачата на учените в момента е да разкрият как точно ресвератролът въздейства върху неврогенезиса; изучава се молекулярният механизъм на ресвератролната активност. Резултатите от изследването за ролята на ресвератрола в третата възраст са публикувани в Scientific Reports.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *