Начало / Болести и лечение / Какво НЕ знаете за зеницата?


Витамин С + Цинк – мощна противовирусна защита за цели 3 месеца!

Какво НЕ знаете за зеницата?

Освен от степента на осветеност на средата, размерът на зеницата се влияе и от чувствата. Ако сте ядосани или гледате нещо отблъскващо, зеницата се свива. Ако гледате обичан човек или някое вкусно ястие, тя се разширява.

Разширяването на зеницата е доказателство за интерес и привличане. В едно изследване мъже получават фотографии на жени с изкуствено уголемени или умалени зеници. Неминуемо мъжете счели за по-привлекателни и симпатични жените с разширени зеници в сравнение с тези с умалените, въпреки че никой от тях не бил наясно защо е направил точно този избор.
zenica
Има едно изключение от общото правило, че положителните чувства карат зениците да се разширяват, а негативните – да се свиват. Уплашеният човек често има широко отворени зеници, тъй като страхът образува прилив на хормона на стреса адреналин като подготовка за примитивната реакция от типа „борба или бягство“. Тя включва разширение на зеницата за подобряване на визуалната чувствителност.

Използваме промените в зеницата при оценяването на чувствата на останалите, въпреки че обикновено не сме съзнателно наясно за фините изменения в размера на зеницата. Освен това собствената ни зеница реагира в отговор. В едно проучване доброволците, гледали снимки на тъжни лица със свити зеници, показали съответно редуциране на собствените си зеници. Учените вече знаят, че когато се чувстваме съпричастни с някого, обикновено имитираме позата и движенията му. Изглежда, мимикрията при езика на тялото тръгва от очите.

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!


Избрано за теб


Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*