Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

От цвета на очите зависи дали ще се разболеем

Цветът на ириса зависи от количеството и вида на съдържащия се в него пигмент. Той е изключително важен за зрението, тъй като блокира преминаването на светлината през самия ирис. Прозрачният ирис просто не би вършил работа, тъй като ще пропуска прекалено много светлина през окото. Това е една от причините албиносите, които имат генетичен пигментен недостатък, да имат лошо зрение.

Дали имате зелени, сини, пъстри или кафяви очи може да ви се струва въпрос на естетика, но има доказателства, които сочат, че цветът на очите може да бъде индикатор за възможни здравословни проблеми. Психолози от държавния университет в Атланта, Джорджия, са открили, че е по-вероятно светлооките да злоупотребят с алкохол, отколкото тъмнооките. Изглежда, че тъмнооките имат по-голяма чувствителност към алкохола, което ги предпазва от консумацията на големи количества, преминаваща във физическа зависимост.

Хората със светли очи обикновено прекаляват с алкохола
Хората със светли очи обикновено прекаляват с алкохола

Затова, ако имате светли очи – зелени, сини, сиви или пъстри – а не кафяви, е добра идея да наблюдавате приема на алкохол. Но хората с кафяви очи не са имунизирани – едно проучване сочи, че те са по-податливи на катаракта и хипертония, отколкото хората със светли очи.

Идеята, че очите разкриват характера ни, е измислица, нали? Не задължително, казват специалисти по поведенческа психология от шведския университет „Ойребро“ и от Каролинския институт. Те изследвали личностните характеристики на 428 студенти и ги свързали с шарката на ирисите им. В журнала „Биологична психология“ те твърдят, че студенти, които били топлосърдечни, доверчиви и състрадателни, имали по-плътни дъна на ирисите – вълнообразните линии, които тръгват от зеницата. За сравнение браздите в ириса – извитите линии, които се образуват около външния ръб, когато зеницата се свива и отпуска – били повече и по-дълги при студенти, показали висока импулсивност.

Изследователите твърдят, че по време на зародишното развитие определени гени, влияещи върху участъците от мозъка, свързани с чувствата и реакциите при похвала, също бележат ириса, което предполага връзка между окраската на ириса и определени личностни черти.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *