ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Важно! Ако решите да се ваксинирате срещу херпес зостер!

Ето какво е добре да знаете за ваксината срещу херпес зостер

Следете за алергична реакция!
Следете за алергична реакция!

Херпес зостер представлява кожно заболяване, което се появява при повечето пациенти под формата на мехури. Освен като херпес зостер, заболяването е познато и като зостер.

Характерният обрив се появява както по лицето, така и по тялото, като остава за период от 2 до 4 седмици. Често мехурите предизвикат остра болка, главоболие, треска, втрисания и проблеми със стомаха. В редки случаи заболяването води след себе си пневмония, проблеми със слуха, слепота или възпаление на мозъка.

Важно е да се има предвид, че вирусът, който причинява варицела и херпес зостер, е един и същ. Именно поради това херпесът се появява само при хора, които са били заразени с варицела, и в много редки случаи – след поставяне на ваксина срещу варицела.

Специалистите обръщат внимание на това, че при много пациенти, които са развили херпес зостер, инфекцията е била в организма им в латентна форма за продължителен период от време. В рисковата група по отношение на заболяването попадат пациенти над 50-годишна възраст, както и такива, при които защитните сили на имунната система са силно компроментирани.

Ваксината срещу херпес зостер, приложението на която разглежда настоящата статия, е разработена през 2006 година. Продуктът е преминал през серия от клинични изследвания, които са показали, че рискът от развитието на заразата намалява с 50% след ваксиниране. Освен това, при пациенти, които вече са се заразили, медикаментът значително намалява болката и неразположенията.

Кой трябва да се ваксинира?

Няколко са случаите, в които специалистите изрично НЕ препоръчват ваксинация срещу херпес зостер. Ето ги и тях:

–         при пациенти, които са с доказана алергия към някоя от съставните части на ваксината;

–         при пациенти, които са преминали през курс на лечение на раково заболяване като химиотерапия или лъчетерапия;

–         при жени, които са или се съмняват, че може да са бременни;

–         при развитието на остро заболяване.

Какъв е рискът?

Както при редица други ваксини, така и при поставянето на ваксина срещу херпес зостер съществува риск. На първо място се посочва опасността от развитието на алергична реакция към ваксината. По-рядко срещани последици са почервеняването на кожата, подуването и раздразнението. Един на всеки 70 ваксинирани може да почувства главоболие или отпадналост.

Какво се прави в случай на сериозна реакция?

Ако сте си поставили ваксина против херпес зостер, бъдете внимателни към настъпващи промени в здравословното си състояние като треска или промени в поведението или каквито и да било други нетипични състояния. Като остра реакция към ваксината се посочват подуването на устните и гърлото, затруднено дишане и преглъщане, проблеми с ориентацията, учестен пулс или замаяност. Симптомите могат да се появяват както непосредствено след поставяне на инжекцията, така и няколко часа по-късно.

В случай, че индикирате форма на остра реакция към ваксината, задължително потърсете лекарска помощ.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *