Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Опасностите от диета без картофи

Когато се стремят да отслабнат, хората се отказват от много въглехидратни храни. Диетолозите напомнят, че това е опасно за здравето!

Hasselback-potatoes-with-Garlic-Dill-ButterАко се откажем например от картофите, в организма ни рязко ще намалеят постъпленията на фибри (meddaily.ru). Картофите внасят в оранизма ни 12% от дневната норма от целулоза или фибри. Това е с 30% повече, отколкото бихме получили от консумацията на черен хляб. Най-полезни са картофите за децата, защото при тях постъпленията на фибри са средно 15% от дневната норма, ако редовно се похапват картофи.

Фибрите намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и някои видове рак. Те подпомагат храносмилането и контролират теглото, като създават усещането за ситост. Хората, които спазват диета, погрешно смятат, че картофите са калорична и мазна храна. Всъщност картофите не съдържат мазнини, а това, което поглъщаме с тях например при пържене, са добавени компоненти. Калориите в чистите картофи са по-малко, отколкото в белия хляб.

Друг важен момент е това, че картофите съдържат добър процент калий – така те са в състояние да неутрализират отрицателния ефект от натрия и съдействат за поддържането на кръвното налягане в норма.

Диетолозите са убедени, че половината от всекидневния порцион трябва да бъде съставен от въглехидрати. Важно е само да се избягват онези продукти, които съдържат свободни захари. Затова е добре да се ядат цели зърна, бобови храни, картофи, плодове и зеленчуци.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *