Начало / Здравето от А до Я / Болести на косата и ноктите / Човечеството загива от…гъбички!


Човечеството загива от…гъбички!

Гъбичните заболявания могат да се окажат следващата глобална заплаха за човечеството. Статистиката сочи, че този причинявани от гъбички болести убиват повече хора, отколкото туберкулозата и маларията!

gribВодещият британски микробиолог Розмари Бърнс, професор в Кардифския университет предупреждава за тази опасност, описват от medikforum.ru. Според нея заплахата от гъбичните заболявания постоянно се увеличава. Най-новата статистика е категорична — стотици хиляди хора умират от болести, причинени от гъбички, и броят им непрекъснато расте. Гъбичките провокират тежки респираторни заболявания и инфекции на кръвоносната система, включително сепсис. Според експерти гъбичните заболявания ще продължат да увеличават броя на жертвите си.

За много хора думата “гъбички” звучи несериозно: свързват ги с неприятни миризми и дискомфорт на ходилата и ноктите, коментира професор Бърнс. Всъщност истината е много по-жестока. Освен болестите, които причиняват, габи и гъбички унищожават всяка година 30% от селскостопанската реколта на човечеството. Към тях не бива да се отнасяме с хумор и пренебрежение като към нещо глупаво и безопасно.

Съвременната наука познава над два милиона разновидности на този вид организми. Това е една от формите на живот, най-добре приспособяваща се към различни външни условия и към техните промени. Те обитават планетата стотици милиони години, много преди да се появи човекът. От всички видове едва 600 причиняват заболявания, като 99% от случаите са “актив” само на 30 вида от тях.

Оценете статията
Оценка от гласували

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

Избрано за теб