Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

5 ценни съвета за преборване на инфекциите в това „грипозно“ време

Ако възпаленията са опасни за артериите ви, то избягването на всякакви инфекциозни причинители е полезно за сърцето ви. След­ват няколко бързи и лесни начина да се предпазите по време на сезона на грипа и настин­ките.

грип, зараза, простуда, настинка 

1. Мийте често ръцете си

Основният на чин да понижите риска от инфекция е, като миете ръцете си, с което не позволявате на микробите да проникнат в организма ви, ко­гато се храните, търкате очите си или бър­шете носа си. Но не използвайте антибактериални са­пуни – те правят много бактерии резистент­ни на антибиотици. Обикновеният сапун действа много добре – той отстранява отру­паните с микроби мазни отлагания върху ко­жата и ги праща в канала заедно с течащата вода.

2. Не докосвайте лицето си

Избягвайте да пипате лицето си с ръце, особено в сезона на грипа и настинките, когато има вероят­ност хората около вас да са заразени и да сеят микроби по дръжките на вратите и перилата на стълбите.

3. Правете си имунизациите

Вирусите, причиняващи грип, се видоизменят и иму­нитетът ви отслабва в рамките на година от последната ваксина. Грипният сезон в Бълга­рия е от ноември до март. Нужни са 1-2 сед­мици, за да може ваксината да подейства, така че е най-добре да я направите през ок­томври. Потърсете личния си лекар за съвет. Направете си ваксина срещу пневмо­ния – тя е добро решение за хората над 65 г. или страдащите от сърдечносъдово заболя­ване. Тя е еднократна (не е необходимо да я повтаряте след време) и може да се направи заедно с противогрипната имунизация. Съществуват и ваксини под формата на спрей за нос. За разлика от инжекцията, коя­то съдържа убити вируси на грипа, локална­та ваксина се състои от инактивирани живи агенти и е по-малко безопасна за хора с по­нижен имунитет.

4. Почиствайте често употребяваните предмети

Използвайте спрей за дезинфек­ция на волана, кранчетата, дръжките на вра­тите, клавиатурата на компютъра и телефо­ните. Мийте съдовете с топла вода и ги оста­вяйте да изсъхнат от само себе си. Ежеднев­но сменяйте кърпите за чинии и почиствай­те с белина легени, четки и парцали. Съхра­нявайте отделно четките за зъби, хавлиите и кърпите и осигурете лични чаши за изплак­ване на устата за всеки член на семейството, вместо една обща за всички.

5. Хранете се правилно и спортувайте

Здравословното хранене и допълнителният прием на витамини и минерали ще помогне на организма да си изгради мощна армия от клетки, атакуващи инфекциозните причи­нители. Физическата активност помага на тези „бойци“ да циркулират и по-лесно да намират и унищожават бактериите и виру­сите, проникнали в кръвообращението.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *