Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Неизпраната пижама е бактериална бомба

Анкета на специалисти по хигиената с 2410 британски двойки е показала изумителни резултати: средностатистическият потребител-мъж на възраст 18-30 години спи с една и съща пижама средно 14 дни.

pijЖените от същата група са още по-зле с техните 17 дни, описват от meddaily.ru по информация от The Daily Mail. Подобна практика създава реален риск от кожни инфекции, цистит и дори заразяване с резистентните златисти стафилококи. Професор Сали Блумфилд от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина обяснява каква точно е опасността: клетките на кожата отделят постоянно огромно количество биологичен отпадък. Там има и много микроорганизми. Ако те попаднат на уязвимо място, проблемът е неизбежен. Урогениталната зона е такова уязвимо място: попадането на коли бактерии в зоната е жива инфекция. Опасно е също ако бактерии попаднат в драскотина или рана.

Анкетираните доброволци са обяснили, че имат уважителни причини за подобна мърлявщина. Така например 54% от жените заявили, че имат по няколко комплекта дрехи за сън. Тъй като постоянно ги сменят, те на практика забравят кое кога е изпирано. 51% от мъжете пък са убедени, че няма смисъл пижамата да се пере често – всъщност тя се използва само по няколко часа и…не се цапа! Над 70% от представителите на силния пол всъщност не се сещат да потърсят чиста пижама, ако съпругата или партньорката им не предложи.

Има и други любопитни данни: 37% от жените предпочитат пижама пред нощница, 28% спят по бельо и 26% – в пижамата на партньора си.

По бельо предпочитат да спят и 38% от мъжете; 35% си лягат само по шорти, а 19% – в пълна пижама от две части. 19% от хората се събуждали с по-малко дрехи, отколкото са имали, когато са си лягали.

Извън тези статистики е важно да се осмислят предупрежденията на специалистите, че ако в пижамата се натрупат опасни патогени, те могат да се разнесат по целия дом, включително върху обичайното облекло, кърпи и т.н. При силна бактериална зараза стандартното пране вече ще е безсилно. За да не се стига до подобни състояния хигиенистите препоръчват да перем пижамата най-малко веднъж седмично. Всъщност – наистина ли това е достатъчно?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *