Начало / Болести и лечение / Ето как пушенето вреди на зрението!

Ето как пушенето вреди на зрението!

Тютюнопушенето удвоява риска от загуба на зрението, а ако в семейството ви има случаи на очни заболявания, опасността може да се покачи осем пъти. Ако наистина не можете да откажете цигарите, много е важно да направите всичко възможно, за да се противопоставите на вредните им последствия, като се храните с полезни за очите продукти, но трябва да избягвате добавките с бета-каротин, които могат да повишат риска от рак при пушачите.

pushene zrenie

Въпреки това помнете, че застрашавате зрението си, ако продължавате да пушите. Химикалите в тютюневия дим засягат кръвоносните съдове в ретината и допринасят за развитието на възрастовосвързана дегенерация на макулата (ВСДМ) – изчислено е, че приблизително един на всеки десет случая се дължи на тютюнопушене. Още повече че рискът от ВСДМ е двойно по-голям при хората, които живеят с пушачи! Затова с отказването на цигарите предпазвате и семейството си.

Ако пушите, рискувате и множество други очни заболявания, включително катаракта. Ако имате здравословни проблеми като диабет или високо кръвно налягане, съществува голяма вероятност пушенето допълнително да увеличи опасността.

Потърсете помощ, за да ги откажете

Повечето лични лекари и някои фармацевти могат да помогнат за спиране на цигарите, като ви предпишат подходящата за вас никотинзаместителна терапия. Вземете решението и се откажете от тютюнопушенето завинаги!

Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!

loading...

Избрано за теб


Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*