ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Колко безопасни са наистина електронните цигари?

Електронните цигари са обещаващи

електронна цигара При тях малък нагревател изпарява смес от глицерин и пропилей гликол (и двете безвредни), в която е разтворен никотинът. Получава се дим за вдишване почти с вкуса на цигарения.

Първите е-цигари излизат през 2006 г. -твърде отскоро, за да се прецени дали помагат на пушача да откаже истинските. На 17 декември обаче бе публикуван доклад на медицинската организация „Кохрейн“с обнадеждаващи заключения. Той се основава на 13 изследвания, две от които са със случайно подбрани хора. Това е най-високата категория медицински тестове по отношение на достоверността. Според едното 9% от пушилите е-цигари не са пушили истински 6 месеца. Същият успех имали едва 4% от онези, които пушили пласебо е-цигари (т.е. без никотин в сместа).

Отказът от пушене е идеалният вариант, но и намаляването на цигарите си струва. Докладът сочи, че е-цигарите помагат поне да се пуши по-рядко -36% от първата група и 27% от втората (пласебо пушачите) са намалили двойно броя на изпушените истински цигари.

Другото изследване сравнява е-цигарите с никотиновите лепенки. 61% от пушачите на е-цигари са намалили, истиските наполовина, докато при хората с лепенки процентът е 44.

Останалите 11 изследвания са кохортни. При тях лекарите само наблюдават пациентите, без да влияят на поведението им. Те потвърждават изводите от първите две. Но и тук има недостатъци.

Изследванията са с твърде малко участници, тъй като отказът от пушенето е статистическа рядкост. На заявилите, че не пушат, бил направен биохимичен тест за проверка дали лъжат. Но пропушилите повторно трябвало да се приемат на доверие. В резултат достоверността на показанията им е оценена като „ниска“ и „много ниска“. Друг недостатък е, че за цигарите има стандарти, докато е-цигарите се произвеждат от стотици фирми в какви ли не форми и повечето са китайски. При някои в уж чистия никотинов дим са открити тежки метали, в други има силиконови фибри, които дразнят дробовете.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *