ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Съществува ли универсална диета?

Отговорът на този въпрос е отрицателен, разбира се. Няма и не може да има универсална диета.

pravilno-ili-nepravilno-hraneneНай-добрият, най-точният подбор на елементите в едно здравословно хранене е нещо индивидуално. Трябва да се отчетат подробности от рода на гени, хормони, възраст, физическа активност и т.н. Всички тези неща определят отношенията мeжду човека и храната му, настояват от meddaily.ru.

При някои хора неподходящият режим на хранене или преяждането са свързани с личностни особености. Според учените хората са три типа по отношения на храненето. Първата група са хора, които никога не са напълно сити и могат да ядат постоянно: това е защото нямат достатъчна секреция на определен хормон – глюкагон-подобния пептид-1. Втората група постоянно изпитва желание да изяде още нещо, хората от този тип непрекъснато мислят за храна поради гена на затлъстяването. В третата група клетниците са роби на емоциите: те неутрализират емоционалните си проблеми, като ядат.

Едно ново изследване на трите групи показва различните реакции на хората според типа им. За целта били ангажирани 75 доброволци – по 25 човека във всяка група. Крайните резултати все още не са обявени, но вече има коментари за възможните констатации. Отбелязва се например, че вторият тип дължи неконтролираната си лакомия на генетични причини. На такива хора подхождат диетите от типа 5:2, т.е. в два дни от седмицата приемът на калории се ограничава до 800, а в останалите пет няма ограничения.

За хората от първия тип пък е препоръчителна диета с храни, които стимулират производството на правилните хормони: това са протеиновите продукти – месо, риба. Едновременно с това се редуцират въглехидратите от рода на картофи и хляб. Третият тип – жертви на емоционалното похапване, могат да решават проблемите си по-скоро чрез социална поддръжка, а не с търсене на подходящата храна.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *