ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да си помогнем при сухи очи?

Ако след тежък ден усещате очите си уморени, раздразнени и болезнени или когато сте били навън на вятър или сте чели прекалено дълго, е възможно да изпитвате синдром на сухото око. Той обикновено зачестява с напредването на възрастта, защото очите ни произвеждат по-малко овлажняваща слъзна течност и самият слъзен филм е по-беден на липиди. Други симптоми са сърбеж, леко зачервяване, сухота и „сънен прашец“. Интересен факт е, че очите могат силно да се овлажняват като реакция от раздразнение – дори до степен, в която ви потичат сълзи – но тези воднисти сълзи не помагат и често дори изсушават очите още повече (както когато облизвате устните си при студен вятър). Добрата новина е, че състоянието се повлиява лесно.

Самопомощ при сухи очи

Попитайте фармацевта за медикаменти, продавани без рецепта, но ако те не подействат до няколко дни, потърсете suhi ochiличния си лекар. Поддържането на здравословен начин на живот е полезно за очите ви и предотвратява изсушаването им. Например консумацията на тлъста риба, орехи и други източници на омега-3 мастни киселини действа предпазващо, така че опитайте да ги включвате в менюто си. Или ако приемате лекарства срещу високо кръвно налягане (медикаменти, известни с това, че допринасят за сухота в очите), можете да понижите кръвното си налягане, а оттам и приема на препарата, като ограничите консумацията на сол и алкохол и спортувате повече. Ако не пушите, няма да страдате от раздразнението в очите, което цигареният дим причинява и което също е свързано с изсушаването им.

Тест за сълзи

Лекарят може да измери колко слъзен филм се произвежда в очите ви, като постави тънка ивица филтърна хартия от вътрешната страна на долните клепачи. След 5 минути ивицата се проверява, за да се види колко течност е поела.

Лечение на сухи очи

– Изкуствени сълзи – специални капки, наречени изкуствени сълзи, които поддържат окото влажно и подобряват производството на слъзен филм, помагат за облекчаването на симптомите. Можете да си ги набавите с или без рецепта.

– Мехлем – използвайте мехлем за очи, за да поддържате очите си овлажнени през нощта, но го прилагайте само преди лягане, тъй като замъглява зрението. Ако носите контактни лещи, погрижете се да ги свалите, преди да приложите мехлема.

– Хирургия – можете да се поинтересувате за процедурите, прилагани от офталмолози при изключително остро изразена сухота в очите. Поговорете за това с лекаря си и ако е добър вариант за вас, поискайте направление.

Офталмологът ще прегледа очите ви с офталмоскоп или с леща, която държи в ръката, и светлина, прикрепена към челото. Вторият метод се нарича индиректна офталмоскопия и дава по-добър поглед към вътрешността на окото. Светлината е доста по-ярка, отколкото при обикновения офталмоскоп, затова можете да имате повече остатъчни образи.

Разширяване на зениците

За по-детайлни очни прегледи се използват специални капки за очи, които разширяват зеницата и предоставят по-добър поглед на лекаря. Може да щипят при поставянето и да предизвикат странен вкус в устата (защото се смесват със слъзната течност, която се оттича в носа и оттам – в гърлото).

Бъдете подготвени – добре е да вземете някого със себе се при очния преглед. Предварително ще ви кажат дали ще разширяват зениците. Това е нужно, защото зрението ви се замъглява за няколко часа след това и не бива да шофирате. Вземете си и слънчеви очила. Може да изглеждате леко ексцентрично, ако вали и е облачно, но разширените зеници пропускат повече светлина и слънчевите очила ще ви предпазят от заслепяване.

Картинки издайници – изследване, наречено флуоресцентна ангиография, което включва разширение на зениците, се използва за проверка и анализ на някои видове заболявания на ретината. В лакътната вена се инжектира багрилно вещество, което бързо достига окото, където оцветява кръвоносните съдове. Серия снимки на ретината, направени при много силна светлина, разкриват състоянието на кръвоносните съдове в нея и дават ценна информация за състояния като диабетична ретинопатия и макуларна дегенерация.

Биомикроскоп – специалистът може да прегледа очите ви с биомикроскоп, поставен под ъгъл. Използва се за изследване на отклонения от външната страна на окото като надраскване на роговицата, обилно сълзене, сухи очи, конюнктивит и проблеми с клепачите или за видимост във вътрешността на окото при преглед за катаракта или други усложнения, които се нуждаят от подробна картина. Сядате на стол с брадичка и чело, поставени върху опора, гледате през процеп, докато специалистът осветява окото с лъч светлина от инструмента с различна интензивност, което дава триизмерен образ.

Какво могат да излекуват специалистите?

Щом сте минали през преглед при специалист, заедно с него можете да планирате най-добрия подход за защита и поддържане на зрението.

Автотест за сухота в очите

Ако усещате очите си болезнени и ви е трудно да фокусирате ясно, опитайте този лесен тест в домашни условия. Концентрирайте погледа си върху обект, който изглежда замъглен и след това капнете в очите си няколко изкуствени сълзи (достъпни без рецепта в аптеките). Ако при повторния ви опит обектът се е прояснил, възможно е да страдате от синдром на сухото око. Д-р Робърт Латкани, директор на офталмологична клиника в Ню Йорк, вярва, че нарушеният слъзен филм пречи на зрението и че изкуствените сълзи подобряват положението временно. Когато изпробва ефекта от изкуствените сълзи върху яснотата на зрението на пациентите, той открива последователно и значително подобрение – въпреки че ефектът му е временен (по-малко от 4 минути).

Пет ценни съвета при сухи очи

– Правете редовни почивки при работа отблизо като четене или шиене.
– Полагайте съзнателно усилие да мигате и си почивайте редовно, когато гледате телевизия или използвате компютър.
– Някои състояние или места още повече изсушават очите ви – слънчева светлина, вятър, големи височини, климатици, самолети, прашна среда като тази на строителните площадки – затова когато е възможно ги отбягвайте.
– По същата причина избягвайте електрическите вентилатори. Опитайте с овлажнител за въздуха или купи с вода върху радиаторите.
– Избягвайте задимени помещения.

Уникален очен обектив

Един от проблемите с флуоресцентната ангиография е, че контрастното вещество може да предизвика алергична реакция. Благодарение на ново изобретение във Великобритания бъдещите пациенти могат да избегнат тази опасност. Проф. Анди Макнот е разработил обектив за спектрални изображения, измерващ нивата на кислород в задната част на ретината, като така оценява кръвообращението в окото и проверява за глаукома или диабетични очни заболявания. За всичко това не е нужно багрило.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *