Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ДАКТАРИН / DACTARIN

Съдържа миконазол, картофено нишесте, захарин натрий, полисорбат 20, портокалов и какаов аромат, етанол, глицерол, вода

Предназначение

gelДАКТАРИН е перорален гел с миконазол, който се използва за лечение на гъбични инфекции. Прилага се при проблеми с лигавицата на устната кухина, при инфекции на гърлото, хранопровода, стомаха и червата. Повлиява и кандидози.

Как се приема

Пероралният гел ДАКТАРИН се приема по указание на лекуващия, в зависимост от локализацията на инфекцията и вида на гъбичките. Медикаментът се приема след хранене. По правило приемът продължава една седмица след изчезването на болестните симптоми.

Препоръчва се определената доза гел да се подържи възможно най-дълго в устата, преди да бъде погълната – така въздействието върху лигавицата ще е най-ефективно. Ако потребителят носи протези, те трябва да се махнат преди това и след почистване също да се обработят с гела. За да се предотвратят нежелани проблеми – задавяне, задушаване – гелът не трябва да се поема наведнъж и да не се държи в зоната, близо до гърлото.

При инфекция на устната кухина деца над 2 години и възрастни приемат по половин мерителна лъжичка четири пъти дневно. Децата от 6 месеца до две години вземат по четвърт мерителна лъжичка четири пъти дневно.

При инфекции на храносмилателния тракт възрастни могат да приемат по две мерителни лъжички четири пъти на ден. При бебета над 6 месеца и деца количеството зависи от килограмите (точни указания има в листовката).

При случайно предозиране на медикамента са възможни диария и гадене, повръщане. Необходима е консултация с лекар, ако симптомите са тежки. По принцип се препоръчва стомашна промивка.

Възможни нежелани ефекти

Лечението на малки деца и бебета с ДАКТАРИН може да причини запушване на гърлото, затова е необходимо особено внимание при даването на лекарството. Регистрирани са случаи на гадене и повръщане, промяна на вкусовите усещания, дискомфорт в устата.

Рядко се проявяват реакции на свръхчувствителност – с кожни обриви, сърбеж, задух и оток на лицето. Регистрирани са единични случаи на силни обриви с мехури и лющене на кожата по лицето, устните, очите и гениталиите.

Съобщавано е и за въздействия върху чернодробните функции – реакцията е жълтеница, потъмняване на урината и светли изпражнения, болки в стомаха и умора, липса на апетит и повръщане – тези симптоми сочат възпалителен процес в черния дроб.

Симптомите за негативни ефекти от лечението с ДАКТАРИН могат да са в слаба форма и да са преходни, но при повтаряне е наложителна консултация с лекар.

Кога НЕ БИВА да се приема

ДАКТАРИН не бива да се прилага, ако е известна свръхчувствителност към някой от компонентите.

Медикаментът не е подходящ за бебета под 6-месечна възраст и за малки деца, чиито гълтателни рефлекси не са добре развити.

Не прилагайте при пациенти със заболявания на черния дроб!

Бременни и кърмачки могат да приемат този медикамент само по изрична лекарска препоръка.

Взаимодействие с други медикаменти

ДАКТАРИН не бива да се прилага едновременно със следните лекарствени продукти: противоалергични от рода на терфенадин, астемизол и мизоластин; цизаприд; лекарства за проблеми в храносмилането, понижаващи холестерола, транквилизатори, медикаменти при психотични разстройства, лекарства срещу малария, някои медикаменти за регулиране на сърдечния ритъм като хинидин, продукти при мигрена.

Прилагането на други медикаменти паралелно с ДАКТАРИН изисква проследяване на промени във въздействието – усилване или отслабване, и корекция на дозировките. Такива лекарства са антикоагулантите, лекарства при диабет и СПИН, анестетици, медикаменти при трансплантирани, лекарства за епилептици и други.

Приемът на всеки медикамент едновременно с ДАКТАРИН трябва да бъде обсъден с лекуващия, за да се преценят възможните рискове и повишена опасност от проява на нежелани ефекти.

__

Усреднена цена в аптеките – 11 лв за опаковка от 40 г

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *