ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Научете се да следите нивата на кръвната захар ежедневно

Крайната цел на вземането на лекарства, здравословното хранене в умерени количества и физическите упражнения е поддържането на нивата на кръвната ви захар в приемливи граници – и няма как да разберете дали тези мерки дей­стват, без редовно да я измервате. Колкото по-често го правите, толкова повече ще усъвършенствате комбинациите си от стратегии.

изследвания, диабет, лекарства за диабет, диабет  тип 2, нива на кръвната захар

Овладейте самостоятелното измерване. Лекарят или сестрата трябва да ви покажат как да използвате тестове за самостоятелна проверка. Започвате, като убодете пръста си с малка игла, наречена ланцет. Някои тестове имат вграден ланцет, който взема кръв от бедрото или ръката, а съществуват и апа­рати с пружина, които приличат на химикалка и правят убождането по-малко болезнено. Ако използвате върха на пръста си, убодете се отстрани край но­кътя, за да не оставите раничка на самата възглавничка. Поставете капката кръв върху тестова лента. Резултатът ще е готов след около 5-30 секунди и ще го запишете в предназначения за целта дневник (някои апарати запаметяват и пазят стойностите).

Поискайте изрични указания по кое време от деня да проверявате кръв­ната си захар. За всеки е индивидуално. Вижте „Колко често да измервам кръв­ната си захар“ на следващата страница.

Обсъдете възможностите за тестови апарати с лекаря си и проверете в здравната каса, преди да закупите продукта, каква част от цената на апарата и консумативите се поема от нея. Можете да потърсите и ендокринолог, който разполага с мостри, които да разгледате и пробвате.

Научете се какво да правите, ако резултатите ви са прекалено ниски.

Ако отчетете 3,8 ммол/л или по-малко, нивата на кръвната ви захар са прекале­но ниски и трябва да приемете 15 г въглехидрати. Дори и да се чувствате добре, не чакайте симптомите на хипогликемията да ви застигнат. Вземете 1 супена лъжица захар, разтворена във вода, 1/2 чаша портокалов сок, 1 супена лъжица мед, 6 специални бонбона или 3/4 чаша обикновена газирана вода. Сладките де­серти не са препоръчителни, защото мазнините, които съдържат, могат да от­ложат ефекта на повишаване. Изчакайте 15 минути, след което отново напра­вете проверка.

Бъдете подготвени при високи нива. Първо, изяснете с лекаря си кои стойности са прекалено високи за вас. Може да са 14 ммол/л или повече. Неза­висимо от оптималната граница ще се наложи да отидете на преглед, ако я до­стигнете. Ще трябва да го уведомите и ако имате повишени резултати (по-ви­соки от целите, които сте си поставили) в продължение на три последователни дни или повече. Заболяване, стрес, пропуснато лекарство или преяждане могат често да доведат до покачване нивата на кръвната захар.

Погрижете се за високата кръвна захар сутрин. В ранните утринни часо­ве организмът синтезира хормони, които задържат инсулина, така че в начало­то на деня в тялото се натрупва повече глюкоза – нещо, от което нямате нужда, ако сте диабетик. Подобни обстоятелства могат да настъпят, ако нивата на кръвната захар паднат прекалено ниско през нощта, което предизвиква силна реакция в организма и той произвежда хормони, повишаващи глюкозата. Ако забележите тенденция към висока кръвна захар сутрин, се консултирайте с ле­каря си. Може да се наложи да смените вида или дозата на медикамента или инсулина, който вземате, часа на приема или да промените вечерното си хра­нене. Ще ви бъде по-лесно да контролирате глюкозата си през деня, ако още сутринта показателите ви са в нормата.

Кога да правите по-чести измервания? Те ще ви се наложат, когато сте болни или сте подложени на сериозен стрес. Лекарят ви може да препоръча до­пълнителните проверки, когато сменяте режима на лечение.

 

 

 

Колко често да измерваме кръвната си захар?

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *