Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кои са подходящите медикаменти при диабет – част 1

Здравословният хранителен режим и физическите упражнения са изключително важни за овладяването на диабета, но невинаги са достатъчни. Вероятно ще настъпи момент, в който лекарят ще ви изпише таблетки или инсулин, за да подпомогне контрола над нивата на кръвната захар. Запознайте се с няколко основни неща, които да очаквате.

изследвания, диабет, лекарства за диабет, диабет  тип 2, нива на кръвната захар

Кой се нуждае от лекарства?

Първоначално лекарят вероятно ще се опита да ви помогне в понижаването нивата на кръвната захар, като подобри храненето ви и препоръча допълнително раздвижване, но процентът на хо­рата, които могат да избегнат приема на медика­менти с хранителен режим и спорт, е нисък.

Ако нивата на кръвната ви захар са опасно високи, лекарят може да ви предпише лекарство и впоследствие да ви сътрудничи в усилието да ги понижите с промяна в начина на живот – може да намали или спре препарата, ако резултатите ви се подобрят. Могат да ви бъдат предписани медикаменти по-рано, ако не сте с наднормено тегло (около 10% от хората, страдащи от диабет тип 2, имат здравословно телесно тегло) или ако вече се храните правилно и спортувате редовно. Дори и да не попадате в някоя от тези категории, често срещано явление е лекарите да предпис­ват перорални препарати като метформин още от самото начало на заболяването. Според ста­тистиката при повечето хора диабетът е бил на­лице поне пет години преди поставянето на диаг­нозата, така че това звучи логично.

Дори да не започнете веднага с приема на ле­карства, с течение на времето се стига до меди­каментозно лечение. Колкото по-отдавна страда­те от диабет, толкова по-трудно е да го контроли­рате само с хранене и упражнения.

 

Ами инсулинът?

Понякога е правилно да се прибегне до него от самото начало. Това е валидно, особено ако имате много високи нива на кръвната захар при поставяне на диагнозата, ако страдате от тежко бъбречно или чернодробно заболяване или се нуждаете от повече инсулин поради друг здраво­словен проблем или стрес. Освен това при пове­чето хора, приемащи едно или две перорални ле­карства, когато стане ясно, че диетата, спортът и таблетките не помагат – лекарят може да реши, че е време за инсулина.

 

Как лекарят ми решава от какви лекарства се нуждая?

На пазара съществуват доста различни видове медикаменти, прилагани при диабет, и лекарят може да ги използва поотделно или в комбина­ция, в зависимост от това от каква помощ се нуждае организмът ви, за да контролира нивата на кръвната захар. Някои от тях въздействат на панкреаса, за да подпомогнат производството на инсулин, други понижават количеството захар, натрупано в черния дроб, трети намаляват съпро­тивата на клетките срещу инсулина, четвърти по­магат на организма да отдели ударна доза инсу­лин по време на хранене, пети забавят скорост­та, с която въглехидратите навлизат в кръвообра­щението след хранене. Определени медикамен­ти, наречени сулфанилурейни, могат да доведат до увеличаване на телесното тегло, така че лекарят ви може да избегне някои от тях, ако страдате от затлъстяване. Бъбречната функция също трябва да се вземе под внимание, защото лекарства, които биват изчиствани от организма през бъбреците като метформина, не са подходящи за вас, ако имате увреждания на този орган.

 

 

Какви лекарства са подходящи при диабет – част 2

 

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *