6 важни признака, които алармират за липса на витамин D

Витамин D означава силни кости, добро настроение и още цял куп позитиви за организма

витамин д

Това е един от най-важните елементи, който трудно можем да получим от храната (известно е, че се синтезира под въздействието на слънчевите лъчи), а дефицитът му може сериозно да ни навреди. Според лекарите е важно навреме да забележим симптомите на недостиг на витамин D.

Мускулна слабост

Намаляването на мускулната маса и слабостта в мускулите може да бъде свързана с дефицит на витамин D в мускулната и в нервната тъкан. Не пренебрегвайте сигналите на тялото, ако изведнъж започнете да се уморявате много по-бързо от обикновено, когато извършвате физически дейности.

Честа безпричинна тъга или меланхолия, промени в настроението, депресия

Според най-новите медицински изследвания жените с ниско ниво на витамин D в кръвта два пъти по-често страдат от депресия и постоянно лошо настроение.

Повишена чувствителност към болката или често боледуване

Липсата на витамин D може да доведе до понижаване прага на болката и дори до поява на хронични болести с неизяснен произход.

Повишена чупливост на костите

Витамин D е един от елементите, отговорни за растежа и укрепването на костната тъкан. Хората, които имат дефицит на този витамин, рискуват да увеличат два пъти опасността от костни фрактури и пукнатини.

Високо кръвно налягане

Витамин D е свързан и със състоянието на сърцето и регулирането на кръвното налягане. При недостига му нивото на кръвното налягане може чувствително да се повиши.

Сънливост

Ако в течение на деня постоянно ви се спи (при положение че през нощта спите достатъчно), това е знак, че е необходимо да проверите дали нивото на витамин D в кръвта ви не е прекалено ниско.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *