ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Програма за коригиране на проблемните зони

Много хора не са доволни от фигурата си и при критичен поглед в огледалото откриват малки дефекти в проблемните зони. Редовните физически упражнения и бедният на мазнини хранителен режим не оставят почти никакъв шанс на целулита и нежеланото затлъстяване.

Проблемните зони

Много малко жени и все по-малко мъже са доволни от фигурата си. Най-много притеснения будят некрасивите „възглавнички“ и вдлъбнатинки, които се образуват по корема, седалището, ханша и бедрата – често след успешна диета. „Бричове“ и „бирено коремче“ са някои от по-неласкавите наименования за натрупване на мастна тъкан по бедрата и в областта на корема и ханша. Различаваме два типа фигури според разпределението на мастната тъкан: Тип А има форма на ябълка. При него мастната тъкан се отлага предимно в средата на тялото. Проблемът е разпространен най-вече при мъжете и е известен като „бирено коремче“. Състоянието не е безобидно от здравна гледна точка, защото в повечето случаи е свързано със завишени нива на холестерола, кръвната захар и артериалното налягане.

Тип Б има форма на круша и излишните мазнини се отлагат предимно по бедрата, ханша и седалището. Склонни към този тип са предимно жените. Крушовидният тип фигура е по-скоро козметичен, отколкото здравословен проблем. Все пак този външен вид особено притеснява и натоварва психиката.

Въпрос на мастна тъкан

Физиологично жените имат по-слабо развита мускулатура от мъжете. Освен това генетично те са „програмирани“ така, че да складират мазнините по-сигурно и бързо – като резерв за допълнителните нужди по време на бременност и кърмене. Метаболизмът при мъжете реагира незабавно при промяна в режима на хранене, например при диета и физическа активност – теглото бързо намалява. Това е по-изразено при тях, отколкото при жените, защото мастните им клетки са по-малки и не могат да складират толкова много мазнини.

Как да се борим с целулита и мастните отлагания?

Тъй като целулитът се образува в дълбоките слоеве на кожата, в напреднал стадий проблемът не може да бъде отстранен с повърхностно прилагане на кремове и мехлеми. Третирането му в козметичните студия най-често става с леки масажи и лимфодренажни манипулации, които стимулират кръвооросяването и извличат от тъканите излишната течност. За по-трайни резултати трябва да направите поне 10 процедури.

Специалистите могат да ви помогнат и срещу мастните натрупвания. При т.нар. електролиполиза, която се прилага само от лекар, в подкожната мастна тъкан с местна упойка се въвеждат тънки игли, свързани с електроди с ниско напрежение. Така се стимулира кръвоснабдяването на тъканите и обмяната на веществата в мастните клетки. Въпреки това целулитът рядко изчезва напълно, а мастните клетки остават.

Изтеглянето на мазнини, липосукцията, може да се прилага под наркоза във всички проблемни зони. При отстраняване на по-големи количества пластичният хирург трябва да предприеме и изпъване на съединителната тъкан. Операцията не е лишена от рискове и има смисъл единствено ако пациентът е решен да спортува активно и да премине на хранителен режим с по-малко мазнини. Иначе останалите в подкожието мастни клетки ще се изпълнят отново и проблемът ще се възобнови.

Най-ефективният метод в борбата с „портокаловата кожа“ и „възглавничките“ е комбинацията от целенасочено хранене с малко мазнини, грижа за кожата, масажи, спортуване и ако се налага – намаляване на теглото.

Тази двуседмична програма ще ви покаже как с малки ежедневни усилия да подобрите кръвоснабдяването, да избегнете задържането на тъканна течност и да стимулирате функциите на клетките. Упражненията ще изпънат съединителната тъкан и ще укрепят мускулите на седалището, корема и краката. Успехите ще станат видими само след 14 дни. За да бъдат трайни, трябва да приемате програмата само като начало на новото ви отношение към проблема.

Какво е целулит?

Целулитът или dermatopanniculosis deformans е разпространен предимно сред жените. От него страдат 80% от жените над 20 години, докато мъжете почти не са засегнати. Склонността към появата му се предава от майка на дъщеря и предполага особена структура на кожата.

Състоянието, наречено първоначално cellulitis, не е възпалително заболяване, както предполага окончанието -itis. В разговорната реч се е наложило наименованието „целулит“.

Заради вида си неравната и набраздена кожа по бедрата, ханша и седалището е наречена още „портокалова кожа“.

Процесът засяга мастната тъкан. Целулитът се образува, когато уголемените мастни клетки от по-дълбоките слоеве на кожата си проправят път нагоре през отпуснатата съединителна тъкан към нейната повърхност.

Подходящото хранене може да ускори обмяната на веществата, за да се стимулира оттичането на лимфна течности целулитът да намалее.

Стягане на корема, краката и седалището

Съединителната тъкан е отговорна за повече или по-малко стегната кожа в различните части на тялото — тя свързва тъканите, органите и органните системи помежду им. Недостатъчното движение води до отпускане на съединителната тъкан. Вие обаче можете да противодействате на това ефективно. Включете в ежедневието си колкото може повече движение, например отивайте на работа или на покупки с велосипед, плувайте редовно. Можете целенасочено да въздействате на проблемните зони, като изграждате мускулна маса и разграждате мазнините. Упражненията ще укрепят мускулите на краката, седалището и корема и ще стимулират отделянето на токсичните вещества.

Акваробика за краката и седалището

Загряване

Ходете 1 път седмично на басейн. Преди упражненията преплувайте няколко дължини или 5 минути ходете в плитката вода – напред, странично и назад.

Упражнения

Хванете се за ръба на басейна и изпълнявайте кръгове с краката надясно и наляво.

Последователно разтваряйте краката настрани и отново ги прибирайте.

Свивайте един след друг краката в коленете, изпъвайте ги напред и както са изпънати, ги отвеждайте назад.

Съвет

Благодарение на по-голямото съпротивление водата е изключително ефикасно средство за трениране на различни мускулни групи и борба с проблемните зони.

Танц с топка за краката и корема

Подготовка

Необходима ви е голяма топка, например водна или гимнастическа.

Упражнение

Легнете по гръб, свийте коленете под прав ъгъл и опрете подбедриците върху топката.

Придвижете краката наляво, встрани от топката, към пода, но без да го докосвайте. Притискайте гърба към пода и се старайте да не го движите.

Върнете се в изходното положение и повторете надясно.

Укрепване на бедрата и седалището

Загряване

Застанете прави и разтворете краката на ширината на хълбоците. С десния крак направете голяма крачка напред, така че бедрото и подбедрицата да образуват прав ъгъл. Леко пружинирайте напред, а с ръцете правете свободни махове. Повторете с левия крак.

Упражнение I

Легнете на една страна, левият крак е присвит, десният – изпънат. Подпрете главата с ръка.

Повдигнете десния крак, задръжте го за кратко, издишайте. Отново го свалете, но не допирайте пода! Повторете на другата страна.

Упражнение II

Необходим ви е стол. При нужда сложете на него одеяло или тънка възглавница.

Коленичете странично до стола и облегнете горната част на тялото върху седалката. За по-здрава опора ръцете обхващат краката на стола и бедрата се изтеглят плътно до него.

Повдигнете левия крак нагоре и назад, свит в коляното, докато десният продължавате да притискате към стола. Лявото бедро и седалището трябва да образуват права линия. После повдигнете десния крак.

Укрепване на косите коремни мускули

Упражнение

Легнете по гръб, свийте краката в коленете, така че подбедри- ците да са успоредни на пода.

Повдигнете главата и изнесете изпънатите ръце напред, вляво от бедрото. При изнасяне издишайте, при връщане обратно вдишайте. Повторете упражнението отдясната страна.

Разграждане на мазнините

Ускорете обмяната на веществата и разграждането на мазнините, защото само така можете да постигнете успехи в борбата с проблемните зони. Някои витамини и минерали ще ви помогнат много ефективно – преди всичко витамин С и цинк. Те стимулират ензимите които участват в разграждането на мазнините в клетките. Погрижете се и да приемате достатъчно калий.Той съдейства за отделянето на излишната течност от тъканите и ускорява обмяната на веществата в клетките.

Строгите диети обещават бърз успех, но ви правят лоша услуга, защото допълнително разхлабват съединителната тъкан в проблемните зони.

Някои хранителни продукти стимулират разграждането на мазнините и изтеглянето на водата от тъканите, а други ги блокират.

Стимулиращи

– Богати на ензими плодове като папая и ананас, а също ябълки, грейпфрут, френско грозде, сливи – Зеленчуци като артишок, броколи, цикория, зелен фасул, краставици, картофи, хрян, паприка, червено цвекло, целина, домати, аспержи, салатно цвекло – Ядки – Пълнозърнести продукти (кафяв ориз и макарони) – Соеви продукти – Ябълков оцет (2 ч. л. в чаша минерална вода като напитка сутрин) – Продукти от нискомаслено мляко, мътеница, суроватка, нискомаслено сирене – Месо без тлъстини (пиле, пуйка или дивеч) – Риба и черупкови мекотели (предимно морски)

Блокиращи

– Продукти от бяло брашно (бял и смесен хляб, сладкиши, бисквити); Захар и сладки неща, подсладени напитки – Мазнина, също и скритите мазнини в месото, колбасите, сиренето и сладкишите – Сол – Пушено и осолено месо и риба – Маринована или осолена риба; Готови ястия

Съвети за менюто

  • Консумирайте хранителни продукти, които съдържат много калий – напр. картофи, тиква, банани, моркови, гъби и лук.
  • Организмът се нуждае поне от 2 л течности на ден, за да може свободно да отделя токсините. Пийте много минерална вода, зеленчукови и плодови сокове.
  • Някои субстанции в храните стимулират разграждането на мазнините: карнитинъти лизинът ги извличат от кръвта, за да бъдат изгорени в клетките. Те се съдържат в пилешкото, шунката, овнешкото и агнешкото месо и сиренето.
  • Холинът пренася норадреналин (естествения „убиец на мазнините“) до центровете за изгаряне в клетките. Съдържа се в черния дроб, месото, белтъците, млякото, карфиола и соевите продукти.
  • Магнезият (в ядките и бобовите култури) подпомага снабдяването на клетките с кислород, необходим за процесите на изгаряне на мазнините.

Супа от салатно цвекло

80 г малки нежни листа от салатно цвекло, 75 г сипкави картофи, 1 стрък праз, 1 скилидка чесън, масло за задушаване, 1 ч. л. брашно, 1 л горещ зеленчуков бульон, морска сол, мускатово орехче, 1 с. л. сметана, риган

  • Измийте салатното цвекло и почистете листата. Измийте картофите, обелете ги и ги нарежете на кубчета със страна около 1 см.
  • Измийте праза, почистете го и го нарежете на фини кръгчета. Смачкайте чесъна.
  • Сгорещете маслото и задушете в него праза, докато стане прозрачен. Добавете чесъна, салатното цвекло и картофите и ги задушете за кратко. Поръсете с брашното и залейте с горещ зеленчуков бульон. Захлупете и оставете да поври 10-15 минути на слаб огън.
  • Извадете 1-2 черпака от супата, разбийте ги с миксера на пюре и отново ги върнете. Овкусете с пипер, мускатово орехче и сол. Най-накрая добавете сметаната и ригана и разбъркайте.

Разтоварване

Съчетавайте гимнастиката с процедури, които ви отпускат, както и целенасочено стимулират кръвоснабдяването и спомагат за отделянето на токсините. Морската сол релаксира тялото, активира дейността на клетките и възстановява естествените защитни функции на кожата. Тя се кръвоснабдява по-добре, регенерира и се стяга. Същото се отнася за масажа с издърпване на кожата и компресите с водорасли.

Акупресурната точка срещу „портокалова кожа“ се намира на ходилото. Масажирайте тази точка с интензивни кръгови движения в продължение на 1 до 2 минути.

Приложете сол от Мъртво море

Подготовка

Необходима ви е сол от Мъртво море (предлага се в козметичните магазини). Водата идва от дълбините на Земята и съдържа ценни минерали и микроелементи.

Приложение

Прибавете 250-300 г сол към затоплената до 36 °С вода.

Останете да лежите във ваната 15-20 минути и след това се изплакнете добре. Почивайте около час.

Съвет

Не си приготвяйте ваната непосредствено преди лягане, тъй като солта и топлата вода въздействат стимулиращо.

Компреси с водорасли

Подготовка

Необходим ви е сок от водорасли.

Нанесете сока върху проблемните зони (бедрата, корема и седалището). Завийте ги плътно с алуминиево или полиетиленово фолио, оставете да въздейства половин час.

След това се изплакнете с умерено топла вода и почивайте 1 час.

Съвет за годишния отпуск

Наред с водораслите и морската сол таласотерапията залага и на морския пясък и тинята. Много козметични студия и хотели предлагат тази комплексна услуга.

Леден масаж за стягане

С кръгови движения масажирайте проблемните зони със студена вода и ледени кубчета. След това ги намажете с масажно масло (например от арника или лавандула).

Хващайте отделни части на кожата с палеца и показалеца, изтегляйте ги леко и пак ги отпускайте. Повтаряйте многократно.

След това разтрийте нежно местата, например със собственоръчно направена пилинг маска от 5 с. л. морска сол, 8 капки лимоново масло и 10 мл сметана, докато кожата порозовее.

Съвет

Дървените ролни масажори улесняват масажа. Предлагат се в козметичните магазини.

При наличието на видими по кожата разширени капиляри не прилагайте този масаж.

Да обобщим

ДВИЖЕНИЕ

  • Целенасочените упражнения постепенно ще заменят мастните клетки с мускулни и ще опънат кожата на корема, краката и седалището.
  • Благодарение на усиленото съпротивление гимнастиката във вода е двойно по-ефективна в борбата с проблемните зони.

ХРАНЕНЕ

  • Подсилете ефекта на тренировките за проблемните зони с витамин С, цинк и калий – те стимулират обмяната на веществата и разграждането на мазнините.
  • Избягвайте скритите мазнини в храните – те правят мастните клетки по-големи.

РАЗТОВАРВАНЕ

Стимулирайте кръвоснабдяването и отделянето на токсичните вещества чрез:

  • компреси с водорасли и вани с морска вода – стимулират функциите на клетките,
  • акупресура против „портокалова кожа“, и
  • ледени масажи с издърпване на кожата, които я възстановяват и стягат.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *