Ето кои са причините за поява на мелазма

Мелазма е често срещано кожно заболяване

Ето какво провокира заболяването мелазма!
Ето какво провокира заболяването мелазма!

Мелазма е заболяване на кожата, което се причинява от различни фактори и се изразява в появата на разпокъсани кафеникави, сивкави или обезцветени кожни участъци. Най-често тези петна се появяват по лицето на жени в репродуктивна възраст – от 20 до 50-годишна възраст . Поразени от тези петна в повечето случаи са бузите, челото, кожата над горната устна и брадичката.

При мъжете състоянието се среща по-рядко, като все пак е възможно.

Като някои от най-честите причини за появата на петна по кожата специалистите посочват:

–         настъпването на хормонални промени в организма, каквито са характерни за периода на бременността;

–         излагането на слънце;

–         приемът на хормони под различна форма, каквито са хормоналните противозачатъчни.

И въпреки че все още няма единодушие по отношение на това кои конкретни фактори предизвикват характерните за мелазмата петна, учените са категорични, че съществуват причини, предразполагащи към това и към други кожни заболявания. В това число, на първо място се посочва бременността, следвана от различните хормонални терапии, приема на противозачатъчни таблетки, както и фамилната обремененост. Редица други медикаменти също оказват влияние върху пигментацията на кожата, като тук не бива да се пренебрегва и влиянието на ултравиолетовите лъчи.

Ето какво е добре да знаете, за да ограничите появата на петна, ако кожата ви е склонна към такива:

–         при изалагане на слънце меланинът, който се намира под повърхностния слой на кожата, започва да се увеличава. Това прави кожата податлива на изменения и пигментация. Опасността е налице най-вече за тези, които имат генетична предразположеност към прекомерна пигментация. Научно доказано е, че при склонните към кожни проблеми хора мелазма се проявява най-вече през горещите летни месеци, когато ефектът от слънчевите лъчи е най-осезаем. Това не означава, че през зимата няма риск от развитие на болестта, но той е значително по-малък;

–         петната, които се появяват по лицето и деколтето на жените по време на бременността, често са наричани „маската на бременността” или хлоазма. Въпреки че по време на износването на плода в тялото на бъдещата маска настъпват редица хормонални изменения, смята се, че отговорни за появата на петна са повишените стойности на прогестерона. Това се потвърждава и от обстоятелството, че при жените, които са подложени на допълнителна хормонална терапия с прогестерон, мелазмата добива още по-видими проявления;

–         смята се, че хората, които страдат от мелазма и са генетично предразположени към нея, предават тази опасност и на децата си. Именно поради това на хората, произхождащи от самейства с кожни проблеми, се препоръчва да избягват прякото излагане на слънчеви лъчи и използването на подходящи слънцезащитни продукти.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *