Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Особености на водната обмяна при децата

Организмът на човешкия зародиш съдържа до 97% во­да. При раждането това количество до известна степен на­малява (до 75-80%) и още в първите месеци от живота се приближава до обичайната норма (65-70%).

водна обмяна, бъбреци, отделителна система

Характерни за ранната детска възраст са неустойчи­востта и напрегнатостта на водната обмяна, което се опре­деля от интензивния растеж на детето и незрялостта на ен­докринната и нервната регулация на водната обмяна.

Денонощната потребност от вода при детето (през пър­вата година от живота) е 100-150 мл на килограм тегло, ко­ето е почти 3 пъти повече, отколкото при възрастния чо­век. При естествено хранене детето получава необходимо­то количество вода с майчината кърма; при изкуствено хранене се изисква повече вода и тя трябва да се въвежда допълнително в детския организъм.

В ранна детска възраст водата се извежда основно през кожата и белите дробове. Процесите на пикочоотделянето все още са слабо развити. Пълното съзряване на бъбреци­те настъпва едва към втората година от живота. Количе­ството урина, отделено за едно денонощие мри децата в ранна възраст, е равно приблизително на 7% от теглото им. Останалото количество вода се отделя от организма чрез дишането и кожното изпарение При висока темпера­тура и често дишане количеството изгубена вода може да достигне високи стойности и тогава детето е заплашено от обезводняване. Това не бива да се допуска и за предовратяването му на детето следва периодично да се дава по майко вода, тъй като процесът на обезводняване при деца­та протича много тежко поради несъвършената регулация па обмяната. Синдромът на обезводняване при децата обикновено е съпроводен от повръщане, диария, рязко по­качване на температурата (токсичен синдром).

При патологично задържане на вода в организма, се появява така нареченият отечен синдром, който по-често е наблюдава при деца на по-голяма възраст с ревматизъм, болести па кръвообращението, черния дроб и бъбреците.

 

 „УРОГАРД” С УНИКАЛЕН ЕФЕКТ 2 В 1 ПРИ БОЛНИ БЪБРЕЦИ И ЦИСТИТИ

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *