ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ролята на бъбреците в жизнената дейност на организма

Всеки жив организъм в природата съществува благода­рение на два процеса, протичащи в него. Това е процесът на усвояване на хранителните вещества (асмилацията) и процесът на извеждане на продуктите от разпадането (дисимилацията).

бъбреци, пикочен мехур, цистит

По време на обмяната на веществата във всяка клетка и всеки жив организъм се образуват продук­ти на разпадане, които са отровни и трябва да бъдат от­странени. Процесите на отделяне на тези продукти се осъ­ществяват от кожата, стомашно-чревния тракт, белите дробове и бъбреците. Освен продуктите от разпадането бъбреците извеждат от организма също чуждите и безраз­личните за него вещества.

Пикочоотделянето отразява много бъбречни функции, насочени към запазване на нормалното състояние на вът­решната среда и регулиране на водния баланс на организма.

Около 99% от водата се реабсорбира в каналчетата, предимно в проксималните им отдели; 75% от всички из­веждани от организма вещества пада върху бъбреците“. Те извеждат от организма крайните продукти от разграждане­то на белтъчините: пикочната киселина, креатинина, уреята, излишъците вода. Всички лекарства за организма са вещества от чужд произход, затова функцията на бъбреците включва тяхното извеждане. В резултат на бъбречната дейност протича постоянно пречистване на кръвта и по то­зи начин се запазва постоянният й състав, осмотично на­лягане, активна реакция (рН) и йонен състав.

Водният баланс на Организма се поддържа от белите дробове, бъбреците и кожата. Обикновено за едно деноно­щие човек употребява от 2500 до 3000 мл вода (като теч­ности за пиене и чрез храната). За да не се нарушава вод­ният баланс на организма, количеството употребена теч­ност трябва да се равнява на количеството отделена, тоест приходът трябва да е равен на разхода. Именно това е ед­на от основните физиологични функции на бъбреците. За едно денонощие през тях обикновено се отделят до 1500 мл течност. На кожата се падат 400 мл. Много малко коли­чество течност се отделя с фекалиите.

Количеството на извежданата от бъбреците вода (диурезата) се регулира от ендокринната система. Антидиуретичният хормон, отделян от задната част на хипофизата, намалява диурезата. Той повишава проницаемостта на епитела на събирателните тръбички, което води до обрат­но всмукване па водата, до нейната реабсорбация. След обилно поемане па течности изработването на хормона на­малява и тона води до обратния процес — проницаемост­та на епитела на събирателните тръбички намалява и съот­ветно се увеличава количеството на извежданата течност.

 

 „УРОГАРД” С УНИКАЛЕН ЕФЕКТ 2 В 1 ПРИ БОЛНИ БЪБРЕЦИ И ЦИСТИТИ

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *