Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

6 стъпки, които спасяват живота при инфаркт

Повечето от нас не знаят какво да правят, а всяка секунда е важна в такъв момент!

Първа помощ

Бързата реакция може да спаси живота на хора с инфаркт. Допитвания обаче показват, че мнозина ще направят точно обратното на това, което трябва. Например ще сложат болния да легне и ще повдигнат краката му. Това още повече ще влоши и без друго опасното за живота състояние. Ще ви обясним как да реагирате.

1. Първо – да разпознаете сигналите

Това не е просто. Оплакванията могат да бъдат най-различни. Типичните симптоми са: внезапно стягане, силно парене и усещане за притискане в гръдната област, което тръгва към брадичката, ръцете, корема или врата. Често обаче, особено при жените, оплакванията са нетипични и могат да се объркат с други болести. Това са болки в стомаха, гадене, често с повръщане, необяснимо изтощение или умора, необичайно главоболие, чувство на пристягане, накъсано дишане, страх, студена пот.

2. Веднага се обадете на телефон 112

infarkt parva pomoshtДори да не сте сигурни дали се касае за инфаркт, по-добре да се обадите напразно, отколкото да закъснеете.

3. Сложете болния да седне с изправена горна част на тялото

Може да бъде на стол с облегалка и стойки за ръцете или на пода, облегнат на стената. Важно е горната част на тялото да е изправена, за да се стече кръвта към краката и така да облекчи сърцето и белите дробове, пише сп. „Здравен журнал“.

4. Осигурете въздух

Разпуснете яката, колана и тесните дрехи. Отворете прозореца и осигурете спокойствие на болния.

5. Успокойте болния

При инфаркт болният може да изпитва ужасен страх, затова останете при него и му говорете успокояващо, докато дойде лекарят.

6. Направете сърдечен масаж

Само ако болният загуби съзнание, диша необичайно или съвсем не диша, го сложете да легне по гръб и го обдишвайте. Ако при това не дава признаци на живот, започнете класически сърдечен масаж: натиснете 30 пъти с юмруци силно по средата на гръдния кош, след това два пъти обдишайте и продължете така, сменяйки масаж с обдишване.

Каква е първата помощ при инсулт?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *