ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ето как можете да си помогнете при офталмична мигрена!

При около 20 % от случаите мигрената се предшества от известната в професионалния език „аура“ (предвестник на мигренозния пристъп). Обикновено симптомите на аура продължават от 20 минути до 1 час, преди да настъпи главоболието. Става въпрос за различни зрителни смущения, при които болният вижда звезди, светлини или начупени зигзагообразни линии.

Мигрената е една верижна реакция, в която всеки елемент от веригата може да предизвика искра, възпламеняваща фитила на главоболието. Офталмичният й вариант е от неврологичен произход, а така наречената „аура” е предизвикана от временни нарушения в дейността на мозъчната кора. Когато кризата започне, електрическата дейност на невроните се прекратява и кръвният поток намалява. Пред очите на болния се появяват различни елементи – звезди,зигзагообразни линии, светещи точки. Зрението се замъглява.

Какво трябва да направите още при първите сигнали?

glavobolieКолкото по-рано вземете обезболяващо лекарство, толкова по-вероятно е да избегнете кризата. Веднага се опитайте да се изолирате от околните шумове и се оттеглете в спокойно помещение, където да изчакате лекарството да подейства. Избягвайте да се излагате на силна светлина. Най-добре е да полегнете в тъмна стая. По принцип аурата не е болезнена. Болката започва, когато аурата изчезне, и е по-слаба, отколкото при мигрената без аура.

Ако носите лещи, по-добре ги махнете по време на кризата. Те не могат да я причинят, но има вероятност да доведат до неприятни усещания за очите.

Организирайте работното си място

Опасенията, че може да ви нападне мигренозна криза на работното място, без да можете да се оттеглите в спокойно, тъмно помещение, водят до стрес, който именно може да я причини. Екранът на компютъра, в който се взирате осем часа без прекъсване, е друг рисков фактор.

Не забравяйте да правите почивки, когато почувствате умора в очите. Сложете екрана на разстояние 40 см и си осигурете удобен стол – положението на тялото е много важно, защото може да доведе до мускулни схващания в областта на шийните прешлени, а това е допълнителен фактор за отключване на главоболието.

Жените страдат от мигрена три пъти по-често от мъжете.

Някои храни усилват мигрената

Според европейско проучване, една четвърт от хората, които страдат от мигрена, смятат, че храната влияе на състоянието им. Трудно може да се направи списък на продуктите, които благоприятстват мигренозните кризи, но всеки може да опита да си води индивидуален хранителен дневник, за да установи кои са те, пише сп. „Здравен журнал“. Във всички случаи преяждането, прекалено мазната храна и алкохолът са част от тях. Вещества като хистамините и фенолите са доказано свързани с мигрената, тютюнопушенето пък е абсолютно противопоказно при всички видове главоболие.

Релаксация

Всички методи, които водят до спокойствие, могат да бъдат полезни при мигрена. Те взаимодействат благоприятно с назначеното лечение. Много добри резултати се постигат с йога, рефлексология и акупунктура. Редовното практикуване на някаква физическа дейност също може да доведе до разреждане на кризите. Добрият сън е ключов фактор за общо подобряване на физическата форма. И обратно, смяната на ритъма и безсънните нощи често са причина за мигренозни пристъпи.

Лекарства

Нестероидните противовъзпалителни, като ибупрофена, са доказали ефикасността си в лечението на мигрената. Освен че успокояват възпалителния процес, те потискат болката. Ако предписаният от лекаря продукт не ви облекчава, не се колебайте да поискате друг – чувствителността към лекарствата е индивидуална. Триптаните, които представляват революция в третирането на главоболието, нямат ефект върху аурата – те въздействат на болката, която идва по- късно, когато аурата изчезне.

Когато кризите са прекалено чести, се налага постоянно лечение, чиято цел е да намали тяхната сила и честота. Това основно лечение позволява да се взимат по-малко обезболяващи по време на кризите. Необходими са няколко месеца, за да се разбере дали то е ефикасно. При офталмична мигрена се препоръчва всекидневният прием на 100-250 мг аспирин. Добър ефект дават и някои лекарства, предназначени за други заболявания като епилепсията например.

ИМА ГОЛЯМ ЕФЕКТ И ОТ УНИКАЛНАТА ЛЕНТА ЗА ГЛАВА. ЗА НЕЯ МОЖЕТЕ ДА ПОЛУЧИТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ====> ТУК!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *