Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

При незадържане на урина, подсилете тазовите мускули

Част от мускулите на таза се грижат органи като пикочния мехур, матката или простатата да запазват правилното си положение и функция.

При инконтиненция (незадържане на  урина) работата на пикочния мехур се подпомага чрез укрепването на тези мускули. Но кои са мускулите на тазовото дъно? Можете да установите това, когато при следващото посещение в тоалетната прекъснете волево струята на урината – с тяхна помощ!

Укрепването на мускулатурата отнема време. Затова имайте търпение и се упражнявайте поне веднъж на ден. Ще почувствате как с всяка изминала седмица вашият проблем става все по-малък.

Упражнения за общо стягане на тазовите мускули

Легнете по гръб и се отпуснете. Стегнете едновременно мускулите на седалището и на тазовото дъно. Опитайте се да обхванете и мускулите на долната част на корема. Задръжте напрежението 5-7 секунди, след това се отпуснете. Дишайте равномерно. Това ще наричаме „основно стягане“.

Изходно положение – легнали по гръб. Свийте краката и ги поставете на пода. Притиснете коленете силно едно към друго, като не забравяте да поддържате стегнати тазовите и коремните мускули. Задръжте напрежението 5-7 секунди.

Изходно положение – легнали по гръб. Със стегнати тазови и коремни мускули изтегляйте краката към гърдите и отново ги изпъвайте, като ги редувате. След всяко изпъване полагайте краката изцяло на пода и отново ги повдигайте.

Съвет

Представете си, че тазът ви е висока сграда. Мускулите на дъното му са асансьорът, с който се придвижвате етаж след етаж до горе. Почувствайте как всеки път при стягане мускулите на тазовото дъно се повдигат нагоре.

Направете си график

Можете да тренирате пикочния мехур на всяка възраст и по този начин в крайна сметка да се сдобиете с увереност. Целта на упражненията е да се повиши вместимостта на мехура и да се увеличат интервалите между посещенията на тоалетната

Воденето на дневник за часа, количеството на урината и евентуалните проблеми ще ви даде информация за часовете на повикване. Въз основа на тези данни можете да определите най-подходящото време за покупки или за разходка.

Приучете се да ходите до тоалетната в определено време, например след ставане от сън, след закуска, преди обяд, след обяда, следобед и преди лягане; на всеки 2 часа или 30 минути, след като сте пили течности.

Когато вече можете да спазвате уверено тези часове, започнете да увеличавате интервалите.

Упражнение за стягане на мускулите в долната част на корема

Изпълнете основното стягане. Ръцете са отпуснати до тялото, гърбът е изцяло прилепен към пода.

Свийте краката в коленете и задръжте между тях топка. Изтласкайте седалището нагоре. При това повдигнете нагоре и гърба от кръста до раменете.

От това положение придвижвайте таза надясно, към средата и после наляво. Изпълнявайте движенията бавно, иначе топката ще ви се изплъзне! Накрая се върнете в изходно положение.

За да можете през цялото упражнение да задържите стегнато тазовото дъно, трябва да вдишвате и издишвате равномерно.

Упражнение 2

Поставете на пода кърпа и седнете изправени на стол, без да се облягате. Най-напред изпълнете основното стягане. Предмишниците са отпуснати върху бедрата или са свободно разположени до тялото.

Започнете да повдигате босите крака и правете малки крачки на място, като задържате напрежението в тялото.

Притиснете кърпата със стъпалата към пода и я придвижвайте в кръг все едно бършете прах. Не забравяйте да поддържате тялото стегнато!

Ежедневно

Упражненията за тазовото дъно могат да се вплетат в много движения от ежедневието.

Основното стягане и тазовият „асансьор“ могат да се изпълняват за няколко минути при пътуване с автобус, при чакане на опашка или по време на пазаруване. Опитайте се да ги правите и като ходите на пръсти.

Задържайте стягането при гладене, миене на съдовете, изкачване на стълби, при навеждане и носене на тежести.

Важно! Когато носите тежки предмети, основното стягане може да ви предпази от смъкване на органите.

Стимулирайте мускулите

Много често причината за инконтиненция е стресът. В повечето случаи факторите за него са известни, но невинаги могат да бъдат отстранени. Все пак бихте могли поне да ограничите последствията.

При инконтиненция добри резултати могат да се постигнат с масаж на определени рефлексогенни зони. Те се стимулират чрез изтеглящи и разтягащи движения, като по този начин се възбуждат нервите, които са отговорни за хармоничната работа на мускулите на пикочния мехур. Освен това редуването на стягане и отпускане на мускулите въздейства успокояващо. Двете упражнения трябва да се изпълняват ежедневно.

Рефлексогенен масаж за мехура

Легнете по корем или седнете и се отпуснете. С палеца, средния и безименния пръст леко изтеглете кожата на кръста.

Разтривайте образувалата се гънка в посока към гръбначния стълб с възглавничките на показалеца и средния пръст.

Масажът е особено ефективен, ако движенията се извършват рязко и в зоните на въздействие възниква напрежение.

По същия начин процедирайте в лумбалната област, 3-4 прешлена нагоре.

Съвет

Ако срещате затруднение сами да достигнете до необходимите точки, помолете партньора си за съдействие

Упражнение за отпускане

Седнете на пода, приберете краката към тялото. Стъпалата се допират.

Обхванете глезените с ръце, като облегнете предмишниците на подбедриците. Разтягайте краката надолу с лек натиск върху подбедриците.

Останете 5-7 секунди в тази позиция и след това се отпуснете, като освободите краката и ги разтърсите.

Храненето

Балансираното и богато на баластни вещества хранене се отразява благотворно и на пикочния мехур. Изпитани средства за подобряване на неговата функция са храните, съдържащи цинк (черупчести мекотели като стриди, червено месо, слънчогледово семе и зърнени храни), витамин Е (в маслото от житен зародиш, орехите, семената и зелените зеленчуци), рибата, тиквеното семе, чаят от маточина и хвощ. Избягвайте лютивите подправки, защото те въздействат пикочогонно. Солта е разрешена, преди всичко вечер, тъй като ограничава нощното ходене до тоалетната. Не забравяйте да изпивате най-малко 2 л минерална вода или билков чай дневно, дори и това да представлява натоварване за мехура.

Наднорменото тегло също е проблем при инконтиненцията. Колкото повече товар носите със себе си, толкова по-голям е натискът върху мехура. Оплакванията могат значително да се облекчат, ако отслабнете. Така се разтоварва целият организъм и мускулите на тазовото дъно укрепват.

Лечение с чай

Вземете по 25 г жълт кантарион, хмел, листа от мечо грозде, дъбова кора.

Размесете съставките. Залейте 2 ч. л. от сместа с 1 л вряла вода. Покрийте и оставете да се запари за 10 минути, прецедете.

Пийте 3 пъти дневно по 1 чаша по време на хранене в продължение на 3 седмици.

Черен дроб с картофена каша и салата

150 г свински черен дроб

100 мл мляко

1 с. л. брашно,

сол, пипер

4 средно големи картофа

4-6 листа от главеста салата

1 малка глава лук

50 г манатарки

1 с. л. растително масло

1 ч. л. ябълков оцет

1 щипка мускатово орехче

1 ч. л. олио

  • Измитият и подсушен черен дроб обелете и нарежете на малки парчета. Накиснете ги за малко в млякото. Смесете брашното със солта и черния пипер, потопете дроба от двете страни и изту пайте излишното брашно.
  • Измийте картофите, обелете ги, нарежете ги на ситно и ги сварете в подсолена вода. Измийте салатата, обелете лука и го нарежете на ситно. Почистете гъбите.
  • Направете марината от растителното масло, ябълковия оцет, солта и пипера. Задушете за кратко лука и гъбите в олио, докато станат прозрачни. Добавете салатата и гъбите и ги разбъркайте.
  • Отцедете сварените картофи, добавете малко мляко и ги разбийте на пюре. Овкусете със сол и мускатово орехче.
  • Сгорещете олиото в тиган. Запържете черния дроб от двете страни по около 1 минута.

Правете всяка вечер топли вани с билки срещу стрес.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *