ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ЗЕФИКС / ZEFFIX

Съдържа ламивудин, микрокристална целулоза, натриев нишестен гликолат, магнезиев стеарат, хипромелоза, титанов диоксид, макрогол 400, полисорбат 80, оцветители

zeffПредназначение

ЗЕФИКС е медикамент за лечение на хепатит В в хроничната му форма. Противовирусният препарат е предназначен за продължителна употреба.

Приемът на ЗЕФИКС потиска развитието на хепатитните вируси и предпазва черния дроб от пораженията, които хепатит В причинява. При вече установени отклонения в чернодробните функции препаратът насърчава регенерацията на чернодробните клетки и възстановителните процеси в този изключително важен орган. Известно е, че такъв положителен ефект със ЗЕФИКС не може да бъде постигнат при всички пациенти, затова е важно препаратът да се приема под наблюдение.

Как се приема

Този медикамент се приема само по лекарско предписание!

Лечението със ЗЕФИКС предполага постоянен контакт със специалист, за да се нанесат възможни корекции в дозировките. Стандартната поддържаща доза от лекарството, която блокира развитието и усложняването на хепатит В, е една таблетка дневно. Таблетката се поглъща с вода, независимо от храненията. Възможно е при пациенти с бъбречни заболявания да бъде препоръчана доза, по-малка от 100 мг дневно. В такъв случай за предпочитане е разтворимата форма на ЗЕФИКС, която позволява по-точно отмерване на малки дози.

При ХИВ-позитивни пациенти дозите са по-големи и се определят индивидуално.

Не променяйте обичайните си дози самоволно и приемайте медикамента всеки ден!

Възможни нежелани ефекти

В някои случаи ЗЕФИКС причинява алергични реакции, които налагат приемът му да бъде прекратен. Ако получите кожни дразнения, сърбеж и обриви, задух или затруднения в преглъщането, оток – незабавно се свържете с лекар!

Съобщавано е за отклонения в чернодробните показатели след прием на този продукт – това може да означава, че органът е увреден от вирусната инфекция и е по-добре медикаментът да не се приема.

Чест негативен ефект от приема на медикамента са мускулните схващания, които са сигнал за сложни промени с възможен разпад на мускулна тъкан. Възможно е също забавено съсирване на кръвта.

Допустима е проява на резистентност на хепатитния вирус към ЗЕФИКС, което влошава кондицията на черния дроб по време или след прекратяване на приема и може да има фатални последици за пациента.

Рядко срещан, но тежък негативен ефект е т.н. лактатна ацидоза. При непълноценно функциониращ черен дроб и прием на ЗЕФИКС млечната киселина се натрупва в тялото и може да създаде живото застрашаващи ситуации.

Признаците за лактатната ацидоза са затруднено дишане, умора и сънливост, стомашна болка, гадене и повръщане, схващане на крайниците.

Всяко отклонение в негативен план, което пациентът свързва с приема на ЗЕФИКС, трябва да бъде обсъждано с лекуващия и при необходимост медикаментът да бъде спрян. В някои случаи е необходима и спешна медицинска намеса, за да не се получат още по-опасни последици.

Кога НЕ БИВА да се приема

ЗЕФИКС не се прилага при пациенти с алергия към някоя от съставките.

Медикаментът не е подходящ за потребители, които са боледували в миналото от друга хепатитна форма или са с тежки чернодробни отклонения.

Не се препоръчва при пациенти с високи стойности на наднорменото тегло.

Бременни и кърмачки биха могли да се лекуват с медикамента само при изрична преценка на лекаря за възможните рискове.

Взаимодействие с други медикаменти

Лекуващият трябва да бъде информиран за всеки медикамент, който пациентът приема или е приемал до лечението си със ЗЕФИКС. Възможното съвместяване с други лекарства, включително билкови препарати, може да бъде преценено единствено от лекар.

ЗЕФИКС не може да се взема едновременно с някои препарати за ХИВ-позитивни, а именно: залцитабин, емтрицитабин. Медикаментът не трябва да се съвместява с кладрибин, продукт за лечение на косматоклетъчна левкемия.

Усреднена цена в аптеките – 53 лв за опаковка от 28 таблетки х 100 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *