Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

След травма на главата следете за главоболие и сънливост

Пиша ви по повод едно мое голямо притеснение. Имам внук на 11 години, много палав, не се спира на едно място. Преди две седмици падна и си удари главата, само си ужули кожата на челото, нямаше много кръв. Беше като замаян за няколко часа, закарахме го в болницата.Там докторите му направиха веднага скенер и казаха, че му няма нищо, но го оставиха да лежи в болницата 2 дни, за наблюдение. Оттогава главичката го боли от време на време, пак го водихме на невролог, всичко беше нормално.Кажете има ли някава опасност за внука?

МИТКОВСКИ, Бургас

Уважаеми господин Митковски, във вашия случаи се касае най-вероятно за така нареченото ”контузио капитис“, или най-обикновена контузия на главата. Добре е, че веднага сте го завели в болницата и след това водите вашия внук на контролни неврологични прегледи. Въпреки това трябва да следите за оплаквания на детето като главоболие, особено постепенно засилващо се, сънливост и замаяност, гадене и повръщане, залитане, слабост на някои от крайниците, гърчов пристъп, смущения в изговарянето на думите, нарушаване на зрението, обърканост и неадекватност на детето.При всеки от посочените признаци трябва незабавно да потърсите лекарска помощ, защото има следтравмени кръвоизливи на мозъка с дълъг период без никакви оплаквания и внезапно влошаване на състоянието. Не искам да ви плаша, но някои кръвоизливи се развиват след безсимптомен период дълъг до 3 месеца, така че бъдете нащрек и наблюдавайте детето, разбира се много внимателно, без да го плашите и тревожите. Бъдете дискретни, за да не се невротизира. Ограничете гледането на телевизия, компютърни игри, нека да е повече навън, на въздух , придружен от възрастни.   

Д-р Танко Начев е невролог, консултант на Lekuva.net. Читателите при необходимост могат да го потърсят на тел. : 098 / 990-788.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “След травма на главата следете за главоболие и сънливост

  1. Надежда Попова каза:

    Здравейте!Преди няколко години паднах по гръб и много силно си ударих главата точното място е четери пръста над врата.Не съм си правила никакви изследвания тогава дори не казах на родителите ми тай като бях малка.От тогава когато ме заболи главата ме боли само там и болката е неописуема.Имала съм моменти в които болката е толкава силна че прихващам главата си с ръце и започвам да я натискам чак ми се е искало да си я сплескам за да спре болката.Кажете ми това опасно ли е.Сега искам да отида на скенер но много ме е страх какво ще ми кажат……

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *