Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

За вегетарианците: 3 екзотични източника на протеини

Вегетарианците могат да разнообразят своето меню с тези три екзотични продукта, богати на протеини

Полезните свойства на тези необичайни за нас екзотични източници на протеини се коментират напоследък в световни медии, така че за някои, те не са непознати. Ако искате да разнообразите своята вегетарианска диета, непременно трябва да опитате тези три продукта, богати на протеини.

протеини
Чиа

Чиа (чия)

Дребните овални семенца са на екзотично растение, което добре са познавали древните маи, ацтеки и инки. Днес се отглежда в Мексико, Парагвай, Аржентина и Боливия. Първоначално семената чиа привличат вниманието на американски диетолози през 90те години със своя неутрален вкус, а след това покоряват с необикновените си качества и останалия свят. Чиа засища великолепно, но не съдържа глутен, като при това ни доставя алфа-линоленова киселина, омега киселини и много повече протеини от всички познати зърнени култури, също фибри и калций. Доказано е полезна за диабетици.

Фонио

Това е зърнена култура, разпространена основно в Западна Африка (Сенегал). Както съобщава The Guardian, англичаните предпочитат повече фонио, пред доста позната киноа. Бумът на рецепти от африканската кухня направи фонио хит на пазара за биопродукти в САЩ. По ирония на съдбата в Сенегал местните се мръщят, наричайки го „оризът на бедняците“ и предпочитат други източници на протеини. Фонио има свеж и лек вкус, с приятен аромат на лешник. Лесно се приготвя и поднася като различни блюда, може да бъде добра алтернатива на боба и соята.

Мака ( перуанска мака)

Това кореноплодно расте в планинските райони на Перу. Близък родственик е на зелето, репичките и броколите. За местното население мата е  източник на протеини, но и афродизиак. Доказано корените мака стимулират невротрансмитерите в мозъка, влияят директно за подобряване на настроението и психичното състояние. В изсушен корен от мака има над 10% протени, 60% въглехидрати, цял куп витамини и не повече от 2% мазнини.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *