Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо остаряваме с различна скорост?

Жените на една и съща възраст могат да изглеждат като че ли родени в различни години. Учени от университета Станфорд обявиха, че това си има причина и обяснение чрез особен фактор.

zabavya-stareenetoВъпросният фактор е наследствената склонност към депресии, поясняват от medikforum.ru. Именно пристъпите на депресия оказват негативно влияние и ускоряват стареенето на клетките.

Изследователите са разкрили връзката между наследствената депресивност и бързото стареене при проучване, в което участвали момичета на възраст 10-14 години с проявени депресии в семейството. Тази група участнички в изследването били сравнявани със здрави момичета. Оказало се, че момичетата от депресивната група имали специфични реакции при стрес: у всяка от тях организмът реагирал значително по-остро от обичайното. При тези, които са склонни към депресии, в организма се освобождава по-голямо количество от хормона на стреса кортизол. Това може да навреди на имунната система, главния мозък и други органи.

Наблюденията и изследванията показали, че наследствената депресивност съответства на по-къси теломери в клетките на женския организъм. Както е известно, теломерите са завършващ фрагмент на хромозомите – те пазят от увреждания ДНК и са непосредствено свързани със стареенето. Скъсяването им означава предразположеност  към сериозни заболявания, а също и към преждевременна смърт.

Съкращаването на теломерите с възрастта е нормален процес; при депресивната група обаче повишените количества кортизол ускоряват този процес и го правят по-интензивен.

Ролята на постоянния стрес, тревоги и безпокойство за преждевременното стареене на женския организъм вече е доказвана неведнъж. Новото изследване пояснява, че когато става дума за депресии се засягат не само личностни, но и генетични механизми.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *