Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Бъдете внимателни! Рискът от далекогледство се увеличава с възрастта!

Хората, които страдат от далекогледство (наричано още хиперметропия или хиперопия), могат да виждат далечните обекти доста ясно, но трудно фокусират близките предмети. Състоянието се наблюдава, когато очната ябълка е прекалено къса или роговицата не е достатъчно извита и затова светлинните лъчи от близките предмети все още са прекалено раздалечени в момента на достигане на лещата. Фокусната точка се пада зад ретината и кара близките предмети да изглеждат размазани, докато обектите в далечината са на остър фокус.

Както и миопията, далекогледството също е често предавана и генетично обусловена. Повечето бебета се раждат далекогледи до известна степен, но гъвкавите лещи при децата компенсират, затова по-малко от едно на всеки десет деца остават далекогледи между 5 и 20 години.

КОГАТО ДАЛЕКОГЛЕДСТВОТО СЕ ЗАВЪРНЕ

dalekogledstvoАко опасността да развиете късогледство намалява с възрастта, рискът от далекогледство се увеличава, като засяга всеки шести човек на възраст 40-45 години, половината хора над 65 години и цели две трети от хората над 80 години. Не самото остаряване причинява това състояние, а просто наследственото далекогледство става по-забележимо с възрастта, тъй като лещата се втвърдява и затова способността й да компенсира (както е ставало, когато сте били дете) е намалена, което прави фокусирането на близки обекти по-трудно. Тъй като този процес е постепенен, може дори да не забележите, че имате проблем със зрението. Вместо това е вероятно да усещате очите си уморени или раздразнени и да получавате главоболие след продължителна дейност, свързана с взиране.

ОЧИЛА  С ДУПКИ ПОМАГАТ ПРИ ДАЛЕКОГЛЕДСТВО
ОЧИЛА С ДУПКИ ПОМАГАТ ПРИ ДАЛЕКОГЛЕДСТВО

При далекогледите хора има по-голям риск от развитие на глаукома, затова те трябва да проявяват особено голямо постоянство в очните прегледи. Има съвсем малко други странични усложнения, въпреки че повечето далекогледи хора се нуждаят от все по-силни очила или лещи с напредването на възрастта.

ДАЛЕКОГЛЕДИ ДЕЦА

При децата, чието зрение все още е в процес на развитие, далекогледството може да доведе до други проблеми като двойно зрение, кривогледство и „мързеливо око“ или амблиопия (където нормалното развитие на зрението е възпрепятствано, защото едното от очите не функционира добре). Това още веднъж подчертава необходимостта от редовни очни прегледи, тъй като описаните състояния могат да доведат до трайни увреждания на зрението.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *