ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Още за ползата от овесената каша

Овесената каша изобщо не е неприятна храна: тя може да бъде приготвена по различни рецепти и да се похапва с истинска наслада. Специалистите освен това припомнят колко е полезна – толкова много, че е направо незаменима в здравословното хранене.

ovesДиетолозите винаги споменават на първо място високото съдържание на фибри в овесената каша, припомнят от medikforum.ru. В една порция каша има поне четири грама целулоза – колкото в една ябълка. По тази причина овесената каша утолява задълго глада и не предизвиква потребност от допълнително похапване между основните хранения. Публикация в специализираното издание Nutrition Journal например информира, че при експеримент с доброволци групата, която закусила с овесена каша, не пожелала допълнителна закуска – за разлика от други участници в експеримента, които получили същия обем храна, но от друг вид.

Наличието на високо съдържание от фибри прави тази зърнена храна изключително полезна за здравето на чревния тракт. Тя се счита за продукт, подходящ за профилактика на рака на дебелото черво. Според изследването хората, които изяждали по 90 грама каша дневно, страдали с 20% по-рядко от това тежко заболяване.

Друг полезен ефект е свойството на овеса да възпира преминаването в кръвта на лошия холестерол. По този начин се намалява рискът от сърдечно-съдови заболявания и инфаркт.

Освен фибрите – овесът съдържа т.н. лигнани. Това са растителни компоненти, които помагат на организма да се бори със сърдечно-съдовите заболявания. Такива вещества има също в лененото семе и лененото масло. Има и още една подробност: овесеният продукт не е скъп и човек може често да си приготвя от вълшебната каша, без това да изгребва джоба му.
Овесената каша не е много привлекателна на вид, но винаги може да се прояви творчество и тя да се обогати с различни съставки: ние избираме дали да бъде сладка или солена, каква добавка да обогати традиционния й вкус. Можем да избираме между плодове, извара, яйца, зеленчуци или шунка. Въпрос на вкус!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *