ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Използвайте тези рецепти за лесни и вкусни лечебни каши

Едва ли има човек, който да не обича каша

каша

Фрикасето не е нищо повече от вкусната пилешка каша, която баба ви е правила едно време. И за разлика от разпространеното преди мнение, че кашите не са полезни и от тях се дебелее, съвременните диетолози не отричат ползата от това вкусно и лесно ястие.

Ако искате да впечатлите гостите си, може да направите вкусна пилешка каша с препечено брашно, червен пипер и масло. Но ако искате вие и семейството ви да се храните здравословно, може да пробвате лечебните рецепти, които ще прочетете по-долу. Освен вкусни, кашите се приготвят много лесно. Доставят белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини, минерали. С една дума, кашите са незаменими.

Елда

Съдържа витамините А, В, С, Е, Р, както и белтъчини. Това е добре дошло за всички, които постят, вегетарианци са или просто в момента не им се яде месо. В елдата има още калций, фосфор, магнезий и желязо. Тя надува мускулите и им дава сила. Стимулира обмяната, нормализира нивото на кръвната захар и ускорява зарастването на язви. Кашата от елда има и лек слабителен ефект.

Начин на приготвяне: 1 чаша елда, 2 чаши вода, малко сол и масло. Елдата се изчиства и се измива. Слага се в горещ тиган и се изпича, докато не усетите хубавия аромат на печено зърно. В друга тенджера се разтопява маслото, добавя се елдата, бърка се и се долива водата. Щом заври се маша от огъня.

Овесена

Овесена каша е поддържала здравето и благосъстоянието на английските лордове. Дори Конан Дойл пише за нея в „Баскервилското куче“. Овесената каша е станала популярна в Англия, благодарение на германците. Доставя мазнини, белтъчини, метионин (важна аминокиселина), витамини А, В, Е и соли на калия, магнезия, фосфора, желязото, натрия, калция, цинка и кобалта. Овесената каша е добра за черния дроб и бъбреците. Нормализира кръвната захар, помага и при малокръвие. Полезна е при екзема и диатеза.

Ето и рецептата:

Необходими продукти:

  • овес – 150гр
  • захар – на вкус
  • Вода – 250 мл
  • Мляко – 250 мл
  • плодове по избор
  • сол – на вкус

Овесът се изсипва в тенджерата. Добавя се водата и солта. Сложете на огъня и непрекъснато бъркайте. Овесената каша е готова за 20-25 минути. Прибавете млякото. След като млякото заври, намалете огъня, сложете капака и гответе каша в продължение на 30 минути. Добавете захар на вкус. Сервирайте кашата с пресни плодове или ябълки и канела. Ако не обичате плодове, подсолете леко и прибавете масло.

Народна рецепта при исхемична болест

Залейте зърна овес с вода в съотношение 1:10 и след 24 часа прецедете и пийте по половин чаша от настойката по 2-3 пъти на ден преди ядене.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *