Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как се лекува високото кръвно с болки в гърдите

Преди да се предпишат точните медикаменти трябва да се направят няколко изследвания на сърцето

Мъж на 46 години съм. Преди две години ми откриха високо кръвно налягане. Лекувам се системно с качествени лекарства, но имам почти редовни оплаквания от тежест зад гръдната кост, които понякога са много продължителни. Лекарят ми каза, че това може да се дължи на “невинния” шум на сърцето, който ми откриха още в юношеските години. Дали наистина един шум може да доведе до такава болка?

СЕРКЕДЖИЕВ, Русе

Уважаеми господине, може да звучи за някои хора невероятно, но е възможно макар и невинен шум на сърцето да предизвика гръдна болка, която да продължи доста дълго. Вашите оплаквания са много често явление. Тази теза, обаче може да се приеме само след задълбочено изключване на други сърдечни заболявания, които могат да доведат до продължителна болка, и това от своя страна да бъде застрашаващо за здравето.

На първо място щом вече е открито високо кръвно налягане трябва да е сигурно, че се контролира добре, т.е. то е през по-голямата част от денонощието под 130/85. Пристъпва се към стандартен преглед с електрокардиограма – въз основа не нея може в повечето случаи да се диагностицира наличие на исхемична болест на сърцето /ИБС/. При това положение се пристъпва по-нататък – проследяват се рисковите фактори за развитие на ИБС в кръвта: липиден профил, кръвна захар, фактори на кръвосъсирването и т.н. Ако при това положение всичко е в границите на нормата се продължава по-нататък в т.нар. диагностична стълбица – провежда се задълбочена ехокардиографхия, която има за цел да обективизира функцията и промените в сърдечните структури. При една рутинна ехокардиография ще се добие представа за функцията на сърцето, състоянието на клапния апарат и ще може със сигурност да се открие нарушение във функцията на последния.    

Ако това само по себе си не е достатъчно би трябвало да се пристъпи към провеждане на т.нар. работна проба, която има за цел да провокира исхемия на сърдечния мускул при физически натоварвания. Тя е високо чувствителна за диагнозата ИБС. Разбира се има още по-високо технологични изследвания, които имат за цел да докажат тази диагноза: стрес-ехокардиография, перфузионна сцинтиграфия на сърце, коронарна ангиография.

Но ако обаче вече Ви е ясно, че имате шумов феномен на сърцето и особено той се дължи на пролапс на митралната клапа, то е съвсем възможно да се явява периодично продължителна болка при провокиращи фактори: високо физическо напрежение, стрес, сърцебиене. Много често оплакванията от такъв характер при хора с подобно състояние се неглижират. От една страна е вярно, че болката няма типичен характер и не заплашва живота както е при миокарден инфаркт, но тя най-вероятно се дължи на прекомерно разтягане на мускулите, които удържат платната на митралната клапа. Ето защо при наличен пролапс на митрална клапа, поява на болка с подобна характеристика и изключена ИБС би трябвало да се подходи внимателно от страна на лекаря с приложение на препарати, които няма да позволят поява на сърцебиене и хиперкинетизъм; подобряващи кръвотока в сърцето; и не на последно място седативни медикаменти.

Както стана ясно за да се достигне до диагностициране на едно “невинно” състояние може да се премине през многообразни процедури, които не винаги са безопасни. Ето защо решението за изследвания по повод на такива оплаквания би трябвало да се взима от кардиолог.

Д-р Николай Кичуков е кардиолог, началник на интензивно кардиологично отделение към Университетска болница “Св.Георги” – Пловдив. Читателите на Lekuva.net при необходимост могат да го потърсят на тел. 032/633512 или на 088/8762634, е-mail: kichukov@hotmail.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *