Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Убедете се сами защо трябва да ядете червено цвекло

Много хора не подозират колко полезно е червено цвекло, затова не го консумират. Убедете се сами и започнете да го използвате

Някои хора вече започнаха да приготвят кисело зеле, а други чакат средата на ноември, защото битува вярване, че най-вкусното кисело зеле се прави след Архангеловден.

За да стане зелевата чорба (армея) приятна на цвят, се слагат резени цвекло, които обагрят зелевата чорба в приятен розов цвят.

Но също така тя става  изключително полезна.

cherveno-cveklo-nastargano
Настъргано червено цвекло

Червено цвекло е важно за кръвта. Неговият червен цвят прилича на цвета на кръвта.

Уникалното цвекло е богато на желязо, на минерали, витамин С. Изключително полезно за хора, които имат анемия и слаба имунна система. То прочиства и подсилва черния дроб.

Как можем да използваме червено цвекло?

1. Обелено и нарязано на резени

Червеното цвекло има леко сладникав вкус, затова можете да го ядете директно, след като сте го обелили и нарязали на резенчета.

Не забравяйте, че неговият сок оставя трайни следи по тъканите – на покривката или по дрехите, ако ви опръска.

cherveno-cveklo
Червено цвекло нарязано и поръсено с магданоз

2. Настъргано цвекло

Има хора, които стържат на ръка или с уред червеното цвекло. После го овкусяват с малко зехтин, сол и оцет (лимонов сок).

Използват го като салата или като гарнитура на риба и месо.

Други обичат да нарежат зелена салата, към която слагат и малко настъргано цвекло.

Без значение дали го стържете или режете, когато го ядете по този начин, вие използвате и неговата полезна целулоза, която прочиства стомаха и червата.

cherveno-cveklo-sok
Ако всяка сутрин пиете по 1 такава чаша сок от червено цвекло, няма да боледувате

Забележка: В магазините предлагат консервирано червено цвекло – на резени и стерилизирано. Не купувайте, защото след термичната обработка то е загубило своята лечебна сила.

Червеното цвекло може да се съхранява през цялата зима, а на пазара и във веригите можете да го купувате на прилични цени.

3. Сок от цвекло

Сокът от червено цвекло е „взривоопасен“.  Ако пиете всяка сутрин по 1 чаша пресен сок от него, няма да изпитвате умора и изтощение, няма да боледувате от грип и простуда, няма да ви хване рак.

Препоръчва се сок от червено цвекло да не се пие веднага, след като е бил изцеден, защото съдържа летливи вещества, които могат да предизвикат токсична реакция.

За да не поемате излишни рискове, най-добре е да оставите сока от червено цвекло да отлежи около 2 часа в стъклен съд на студено или в хладилника.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *