ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Безвкусен диабет – идва тихо, лекува се трудно

Безвкусен диабет е рядко заболяване с нарушение на водно-солевия баланс срещу намаляване на хипоталамуса или хипофизната жлеза

bezwkusen diabet
Състоянието се случва с намаляване секрецията на антидиуретичния хормон, характеризиращ се с отделяне на големи количества урина – полиурия, 3-15 литра на ден и силна жажда – полидипсия. Обилното уриниране е придружено от недостиг в кръвта на вазопресин, хормон, отговорен за абсорбцията на водата в дисталните бъбречни нефрони.

Безвкусният диабет се третира като хронично заболяване, което се среща и при двата пола. От него може да боледуват и деца, но по-често се среща при млади хора на възраст 18-28 години.

Каква би могла да бъде причина за безвкусния диабет, какви са признаците на неговото развитие?Отговорът на тези въпроси дава специалист ендокринолог. Пак ендокринолог трябва да потърсите и ако имате такива симптоми като полиурия, полидипсия, анорексия, загуба на тегло и неоснователна раздразнителност.

Синдромът на безвкусен диабет може да се развива по следните причини:

  • тумор на хипоталамуса или хипофизата;
  • метастази на злокачествени тумори в мозъка;
  • патология на оста хипоталамус-хипофиза;
  • травматично увреждане на мозъка;
  • саркоидоза;
  • енцефалит;
  • генетична предразположеност.

Клиничната картина на това заболяване е изпотяване, повишена телесна температура, нарушена функция на стомашно-чревния тракт. По-късно се присъединяват и обезводняване, главоболие, ниско кръвно налягане, често повръщане и изразена загуба на тегло. Налице са също така и отслабване на сексуалната активност при мъжете и менструални смущения при жените.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *