Начало / Болести и лечение / Ракови заболявания / Пет мита за рака на кожата

Пет мита за рака на кожата

Все повече хора се сблъскват с проблема рак на кожата, за болестта се говори много – но понякога е трудно да различиш истината от митовете.

rakЕто кои са петте най-разпространени митове за рак на кожата според medikforum.ru:

  1. Всички видове рак на кожата са еднакви. Невярно! Така например базалноклетъчният карцином е най-разпространеният вид и за щастие е най-малко опасният. Сквамозноклетъчната форма на кожен карцином е по-рядка, но може да бъде смъртоносна – всъщност този вид е причина за всяка четвърта смърт от болестта. Най-слабо разпространен, но най-опасен е злокачественият меланом. Трябва да се знае, че хората, които вече са били лекувани от базалноклетъчен или сквамозноклетъчен карцином, два-три пъти по-често от останалите се разболяват от меланом.
  2. Слънцезащитните кремове са вредни. Невярно! Напоследвък много се говори за опасни съставки в слънцезащитните кремове – а една от най-ефективните защити от рак на кожата си остават именно слънцезащитните кремове. Изследванията показват, че въпросните опасни съставки на практика не вредят с нищо.
  3. Солариумите са станали по-безопасни. Наистина ли?! В солариумите поемаме до пет пъти по-висока доза ултравиолетово лъчение, отколкото ако сме под открито слънце. Макар най-новото поколение солариуми да са по-съвършени в това отношение, опасността все пак си остава.
  4. Защо да се лишаваме от витамин D? Има много хора, които рядко са на слънце поради климатичните условия, преклонната възраст, трудности при придвижването или поради специфичното облекло, носено по религиозни съображения. Тези хора може да са защитени в по-висока степен от рак на кожата, но рискуват здравето на костите си заради дефицит на витамин D – той се изработва в тялото под въздействието на слънчевите лъчи. Така че да се лишаваме от разумен престой на слънце, т.е. от зареждане с витамин D, просто не си струва.
  5. На сянка съм в безопасност! Така си мислят много хора, прекарвайки под чадър или навес много слънчеви часове. Само че уртравиолетовата светлина, макар и филтрирана, прониква и в тези случаи при наполовина по-слаба радиация. Пълна защита няма, а продължителният престой може да ни “зареди” с по-високи дози опасни лъчения, отколкото предполагаме.
Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!

loading...

Избрано за теб


Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*