ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Професии, които разболяват от меланом

Изследователи от Испания и САЩ твърдят, че професиите на летци и стюардеси провокират висока степен от появата на рак на кожата.

rakМеждународен научен екип от Испания и САЩ обяви, че някои професии създават по-висок от средностатистическия риск от развитие на кожна онкология, съобщават от medikforum.ru. Наблюденията и анализите им на 270 000 здравни досиета потвърждават тази теория. Рискът от меланом е най-висок у хора, които са членове на самолетни екипажи.

Учените са направили съпоставителен анализ с коефициенти на заболеваемост сред други професии. Резултатите доказват, че членовете на самолетни екипажи имат заболеваемост в пъти над средностатистическата. Най-висок е рискът при пилотите: при тях опасността е 2.22 пъти по-голяма в сравнение с представителите на наземни професии. При стюардесите същият коефициент е 2.09.

Стряскащо висок е и показателят за смъртност от рак на кожата: 1.83 пъти по-често в сравнение със средностатистическия показател.

Обяснението на тези факти е доста сложно и все още в сферата на хипотезите. Счита се, че върху здравето на хората от въздушните професии въздействат космическите лъчения и ултравиолетовата светлина. Според обичайната практика йонизиращата радиация в самолетните салони се контролира постоянно и се знае, че е много по-висока в сравнение с тази в небостъргачите. Хората, които живеят или работят на високите етажи могат да пребивават в среда с йонизираща радиация от порядъка на 10-20 микрорентгена в час. На височина 10 км, обичайна за самолетните полети, тези стойности са поне 10 пъти по-високи.

Същевременно учените признават, че обстойно, масирано изследване за ролята на ултравиолетовите лъчения върху самолетните екипажи никога не е провеждано и съобщената връзка между тях и рака на кожата засега е само хипотетична.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *