Начало / Болести и лечение / Кожни болести / Псориазис може да се излекува напълно, заявява д-р Васил Йонков: !

Псориазис може да се излекува напълно, заявява д-р Васил Йонков: !

Д-р Йонков, има ли надежда за хилядите страдащи от псориазис? Може ли човек да се избави от тази болест?

Отговорът ми е – да, има надежда. Веднага бързам да кажа, пък и всеки, който го е изпитал и изпитва, знае, че заболяването е много трудно за лечение. Но, пак ще го кажа ясно и точно – псориазис може да бъде излечим. Условието е едно-единствено – пациентът да прояви упоритост, наистина трябва да бъде последователен и да изпълни всички лечебни предписания. Без да пропусне нито едно от тях. Това е важно, затова го подчертавам.

Имате ли информация и данни за това каква е заболеваемостта от псориазис по света, съответно и у нас?

Болните от псориазис в света са около 2 на сто от населението на Земята. Ако го сметнем, много лесно ще стигнем до извода, че на 7 милиарда население се падат приблизително 140 милиона страдащи. Съгласете се какъв огромен брой хора са измъчвани от това заболяване. И у нас процентът е същият, което ще рече при 7 милиона население болните са към 140 000.

псориазис

Лечение на псориазис

Но понеже една от основните характеристики на псориазиса е, че представлява тежък козметичен дефект, а и не боли, много от страдащите не се лекуват. Те се притесняват да потърсят медицинска помощ. Тук, пак във връзка със статистиката, искам да посоча, че има държави, където заболеваемостта е по-висока. Например в Швеция от псориазис страдат 3 на сто от хората, а в Италия и Русия – 4 на сто. Като цяло това е четвъртото по честота кожно заболяване след екземата, акнето и брадавиците.

Знаят ли се причините за възникване и развитие на псориазиса? Аз лично попадам на противоречиви мнения за това. Ако те наистина не са открити и уточнени, как тогава лекувате болестта?

Напълно сте права, така е. Псориазисът е външната проява на стремежа на организма да изхвърли всички отпадни продукти от обмяната на веществата – на шлака, токсини и микроорганизми, което червата и бъбреците не са успели да премахнат. Причината за това е, че стените на червата изтъняват, токсините нахлуват в кръвта и на помощ идва кожата, която всъщност е максимално затруднена. По принцип, при здрави хора тя се обновява веднъж на 28 дни, а при псориазис това се случва само за 3-4 дни. Така дебелината на най-важния слой – епидермиса, може да се увеличи до три пъти. И ако броят на потните и мастните жлези е по-малък, се получават наслоявания – плаки, които се втвърдяват. Появяват се сърбеж и зачервяване. Положението постепенно се усложнява, като се засягат и други участъци. Ето това е картината на псориазиса.

Как започва това заболяване и може ли според вас да бъде излекувано, ако бъде хванато съвсем в началото?

Разбира се, че може. Започва най-често с плаки по лактите и коленете, като постепенно се засягат и други части на тялото – окосмената част на главата, както и лицето. Особено болезнени са тези образувания по дланите и ходилата, защото върху тези участъци се упражнява натиск. Но това не е всичко. При 15-20 на сто от болните се явяват усложнения от артрит, което допълнително утежнява клиничната картина. А този артрит се активира след нараняване или одраскване. Половината от пациентите имат силен денонощен сърбеж, а чесането и чопленето допълнително влошават положението. Както и емоционалният стрес. Псориазисът се влошава през зимата, защото отоплителните уреди намаляват влажността и изсушават кожата. В същото време се увеличава и киселинността на тъканите.

Като споменахте киселинността на тъканите, дали това се дължи на неправилното и нездравословно хранене, което, както знаем, е причина за много болести?

Абсолютно вярно. Консумирането на тлъсти храни е основна причина за увеличаване на киселинността. Допълнителни фактори са още стресът, алкохолът също, но има и малък процент наследственост. Ако киселинността достигне 60-70%, но пациентът се ориентира към консумиране на алкализиращи храни, състоянието рязко се подобрява и тръгва към оздравяване.

Едва ли причината е само в храната?

Да, не е само в храната. Първо е нужно основно да се пречисти организмът. Това става по специална схема, и то преди да започне същинското лечение. Максимално се ограничават киселинно-образуващите храни. Сменя се водата. Стабилизира се нервната система. Стимулира се имунната система. Подобрява се режимът на труд и почивка.

Препоръчвам и специални бани и обливания на кожата вечер. Продължавам с използване на чайове, специфични храни и витамини, които да внесат в организма нужните минерали и микроелементи. Помага климатолечение и морелечение. Последното, морелечението, се прилага на финала на цялостното лечение. Разбира се, няма как да се разминем без медикаменти, но уверявам, че става дума за малко лекарства.

В крайна сметка как лекувате своите пациенти, моля по-добре да обясните.

Всичко това, което изброих, аз предоставям писмено на пациентите, за да не бъде пропуснато нито едно от предписанията. Ще повторя, че това е много важно. Само така аз мога да гарантирам стопроцентово излекуване.

Аз съм готов да помогна на всеки страдащ от това коварно заболяване. И призовавам всички хора с тази болест: не отлагайте, не изчаквайте, а се лекувайте, за да се отървете от кошмара на псориазиса. Защото неизлечими заболявания няма!

Изт.: в. „Доктор“

псориазис

„Ин дерма” е най-новата разработка за подобряване здравето на кожата

Оценете статията
Оценка 2.7 от 20 гласували
loading...

Избрано за теб


5 коментара

 1. Здравейте
  Може ли да се излекува псориазис напълно ?
  Какво лекарство е необходимо и от къде може да се закупи ?

 2. hello doctor
  i would like to thank very much for motivate us ,,,,,please can you tell me(in english) how i can get out of this Psoriasis,,,

 3. Здравейте
  Как може да се свържем с вас Д-р Васил Йонков?

 4. Как мога да науча за лечението мъжа кма тази болест много е зле моля пишете ако има как да се свържа с доктора

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*