Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Черен бъз

Sambucus nigra Caprifoliaceae (сем. Бъзови)

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Цветовете, зрелите плодове, листата (само в инсектициди)

Отглеждане

Европейският черен бъз е устойчив храст или дребно многостъблено дърво с бодливи клони и тъмнозелени, неприятно миришещи сложни листа. Впоследствие ситните кремаво-бели ароматни цветове се превръщат в малки, кръгли черни плодчета. Листата, стъблата, зелените плодчета и корените са отровни, а консумацията на прекалено много сурови зрели плодове може да предизвика храносмилателни проблеми. Черният бъз расте бързо и понася влага, суша и бедни алкални почви.

Сортове и видове

Декоративните сортове включват „Аигеа“, който е със златисти листа; „Eva“ със синоним „Black Lace“ с изящно нарязани пурпурно-черни листа и розови цветове; „Madonna“ с кремаво изпъстрени листа и папрато- видният черен бъз (f. laciniata) с фино нарязани листа, подобни на магданоза.

Местоположение – Черният бъз предпочита влажна, но добре дренирана и богата на хумус почва и място изцяло на слънце или частична сянка.

Размножаване – Събирайте пресните семена през есента или стратифицирайте старите за 4 седмици . Като алтернатива размножавайте растението чрез полузрели резници, взети в края на лятото, или чрез зрели резници през късната есен.

Грижи – Декоративните видове изискват силна резитба през късната зима, за да се развият гъсти и здрави листа. За максимален цъфтеж и плододаване премахвайте най-старите стъбла и тези, които стърчат или се преплитат.

Болести и вредители – Черният бъз е резистентен към гъбите Armillaria mellea. Листата са се използвали за приготвянето на спрейове с инсектицидно действие, но въпреки ефекта на растението като репелент срещу насекомите, понякога при отглеждането му при неподходящи условия се напада от зла муха.

Събиране и съхранение – Събирайте плодовете, когато станат черни. Подходящи са за замразяване или за сироп, за да се съхранят. Берете цветовете рано в сутрините без роса, разстилайте ги върху кухненска хартия и ги оставяйте на топло, тъмно и сухо място за няколко дни. Ронете цветовете и плодовете с помощта на вилица, докъдето е възможно, защото стъблата имат неприятен вкус.

Употреба в медицината

Sambucus nigra. Използвани части: цветовете, плодовете. Те облекчават грип и настинка, предимно с висока температура, запушен нос и възпалени синуси. Цветовете спират производството на секреция при сенна хрема, синузит и инфекции на средното ухо. Скорошни клинични изследвания са установили, че промишлено приготвеният сироп от плодовете на черния бъз намалява симптомите и продължителността на грипа. Лабораторни проучвания предполагат, че съставки в плодовете активират определени клетки на имунната система и атакуват директно вирусите, за да ги неутрализират.

Билката не се препоръчва при бременност или кърмене.

Употреба в кулинарията

За да направите вино или чай от черен бъз, вземете пресни или сушени цветове. Те могат да се добавят и към варени плодове, желета и конфитюри, като подсилват вкуса на ревена и френското грозде. От плодовете става отлично червено вино.

Любопитно:

На черния бъз отдавна приписват митични и магически свойства. Наричали са го „природна аптечка“ поради свойствата му да предотвратява и лекува инфекции. Градинските видове имат красиви листа с цветове и плодове, употребявани за напитки и овкусители.

В много части на Европа черният бъз се е използвал за магии и лечебни билета и е получил названия като „фрау Холе (Хулда)“ заради асоциацията му с богинята на смъртта, трансформациите и Хелоуин, или „дяволско дърво“ и „дървото на Юда“ заради средновековното твърдение, че Юда се е обесил на клоните на черен бъз.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *