Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Хвощ

Equisetum arvense, E. hyemale Equisetaceae (сем. Хвощови)

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Стерилните стъбла

Отглеждане

Хвощът има тънки и кухи прешленести стъбла и дълбока коренова система. Листата са силно редуцирани. Размножава се чрез ризоми. Растението произвежда спори и след разсейването им пролетните (спороносни) стъбла увяхват, като след тях се развиват летните (стерилни) стъбла. Ако домашните животни дълго време се хранят с хвощ, заболяват от токсикоза.

В ботаниката хвощът се разделя на две основни групи: с по два вида стъбла или с по един вид.

Сортове и видове

Полският хвощ (Е. arvense) образува многобройни, прешленесто разклонени стерилни стъбла, високи до 80 см. Зимният хвощ (Е. hyemale) е с изправени стъбла без разклонения и стига на височина до кръста.

Местоположение – Предпочита места край водоизточници, но ризомите му позволяват да се установява и в по-сухи райони. Нуждае се от слънце или от частична сянка и е изцяло студоустойчив.

Размножаване – Можете да отгледате хвощ във влажна почва от малки части от ризомите или чрез разделяне през пролетта. Но растението се разпространява доста бързо и се контролира трудно, като при това е и резистентно на хербициди.

Грижи – Не са необходими.

Болести и вредители – Няма установени.

Събиране и съхранение – Събирайте стерилните стъбла от средата до края на лятото и ги сушете.

Употреба в медицината

Equisetum arvense. Използвани части: стъблата. Хвощът има адстрингентни и заздравяващи тъканите свойства благодарение на изключително високото си съдържание на силициев диоксид. Затова е полезен при проблеми в пикочния тракт и с мъжката репродуктивна система. С мекото си диуретично действие се предпочита за умерени възпаления и инфекции на отделителната система, пикочния мехур и простатата. Като се има предвид диуретичният й ефект, е изненадващо, че билката се използва и за справяне с инконтиненцията и напикаването при деца.

Хвощът отдавна се счита за отлично средство за извеждане на отпадните вещества от организма и се е използвал при кожни и артритни проблеми, за които се е смятало, че се влошават от наличието на токсини. Лапа, приложена външно, спира кървенето и подпомага възстановяването на бавно зарастващи рани.

За безопасната и правилна употреба на хвоща се консултирайте с лекар или със специалист билкар. Не се препоръчва при бременност или кърмене.

Любопитно:

Горите, из които преди 350 милиона години бродели динозаври, били пълни с гигантски хвощ, като някои екземпляри конкурирали по височина околните дървета. Малкото съхранени до днес видове са с доста скромни размери. Растението е отличен източник на кварц.

Богат на кварц (силициев диоксид), хвощът в миналото бил любимо растение на всяка домакиня. Втвърдените издължени ръбове по стъблата се използвали в Древен Рим и чакдо XVIII век за изсгьргване на тенджери и тигани. Оказало се, че стъблата са изключително ефикасни за почистване и излъскване на калаена посуда, а освен това създавали естествено незалепващо покритие по съдовете за готвене.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *