Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Смирна

Myrrhis odorata Apiaceae (сем. Сенникоцветни)

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Младите листа и стъбла, младите корени

Отглеждане

Смирната произхожда от хладните и влажни планински райони на Европа и е единственият вид в рода си. Тя е устойчиво многогодишно растение, образуващо ароматни, папратовидни листа с приятен аромат и стига на височина до 1-1,2 м. Съцветията от бели цветове се заменят от тънки семена с големина 2,5 см, които са всъщност плодовете на растението, и притежават орехов привкус, когато се консумират сурови и зелени. Зрелите семена са лъскави и тъмнокафяви. Смирната е подходяща за градини с влажни участъци, за сенчести бордюри и за засаждане край водни басейни. Ако я събирате в диво състояние, внимавайте да не я объркате с горски азмацук (Anthriscus sylvestris) или със силно токсичното растение бучиниш (Conium maculatum), чиито тъмни стъбла са с червени петна!

Сортове и видове

„Forncett Chevron“ е с бели петна по листата.

Местоположение – Смирната се нуждае от богата на хумус и влажна почва, хладен климат и сянка.

Размножаване – Оставете семената да нападат покрай растенията, където ще покълнат през пролетта. Като алтернатива ги стратифицирайте, като ги сложите във влажен, стерилен пясък или вермикулит и ги приберете в затварящ се полиетиленов плик в хладилника за 8 седмици, преди да ги засеете през пролетта. При подходящи условия смирната се саморазмножава и завзема пространство.

Грижи – Почиствайте страничните издънки, преди да развият силни главни корени.

Болести и вредители – Не са от съществено значение.

Събиране и съхранение – Събирайте младите листа за непосредствена употреба. След като се изсушат, запазват съвсем малко от аромата си. Незрелите семена са подходящи за туршии, а почистените млади корени се съхраняват в бренди.

Употреба в кулинарията

Листата и зелените плодове са с високо съдържание на анетол, който им придава сладкия аромат на анасон. Варете корените като зеленчук или ги захаросайте за украса на десерти. Хрупкавите стъбла с вкус на целина и деликатните листа са подходящи за салати или ако ги накълцате на ситно, ги прибавете към плодове със силно изразен вкус като ревен и бодливо грозде, понеже естествената им сладост ще неутрализира киселия вкус. Те са подходящ подсладител за диабетици, като зелените семена се употребяват по същия начин.

Листата на смирната се добавят към сметана, кисело мляко, оризов пудинг, плодови и винени напитки, леки супи и заливки. В омлетите можете да ги използвате вместо кервел. Подходящи са и за украса.

Любопитно:

Това красиво декоративно растение има листа със сладък аромат на анасон. То е една от основните съставки на ликьора „Шартрьоз“ и на скандинавската напитка „Аквавит“, използвана като диджестив и аперитив.

Най-близки родственици на смирната са растенията от род Osmorhiza, които се срещат в гъстите гори на Азия и Северна Америка и са със сходен аромат на анасон. В Япония се консумира суров или сготвен ябунинджин (О. aristata). В Северна Америка О. daytonii, О. longistylisw О. occidentalisce използват за овкусяване и като зеленчуци. Коренът с аромат на анасон се е употребявал от северноамериканските индианци като подобряващо храносмилането средство, против кашлица и като антисептик.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *