Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Синап

Brassica juncea, B. nigra, Sinapisalba Brassicaceae (сем. Кръстоцветни)

ДРУГИ НАИМЕНОВАНИЯ – Горчица

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Листата, корените

Отглеждане

Синапът е средно до високо, устойчиво едногодишно растение, стигащо от 80 см до 3 м на височина. То има разклонени стъбла, дълги към 15 см листа и съцветия с дребни жълти цветчета с по 4 венчелистчета, които постепенно преминават в шушулки с по 8 идеално кръгли, златистокафяви семена. Салатните видове се режат, преди да се развие цветоносно стъбло. Младите листа са овални или дълбоко нарязани.

Сортове и видове

Сарептската горчица (Brassica juncea) дава ароматни семена, които се смесват с други синапени семена за получаване на подправката горчица и се използват цели в туршии, чътни и къри. Това е основният източник на листа за салата, като известни листни сортове са „Pizzo“, „Red Giant“ и „Red Frills“. Черният синап (Brassica nigra) образува семена, които се смилат заедно с оцет и придават характерния вкус на френската горчица. Младите листа са подходящи и за салати.

Белият синап (Sinapis alba) има семена с мек вкус, които се използват за американска горчица и се смесват с вода и със семена от черен синап, за да се получи английската горчица. Кълновете заедно с тези на кресона (Lepidium sativum) се употребяват като добавка за салати.

Местоположение – Предпочитат добре дренирана почва, обогатена с компост, и местоположение изцяло на слънце.

Размножаване – За листа за салати засявайте семената в големи саксии или непосредствено в земята рано напролет, през интервал от 28 дни, до късното лято. Можете да ги смесите със семената на други зеленолистни зеленчуци като маруля, рукола, спанак. Когато искате да получите смесени кълнове за салата, използвайте плитки тарелки и засейте семена на кресон три дни преди синапа, за да са готови по едно и също време.

Грижи – Видовете, отглеждани в саксии, се нуждаят от укрепване.

Болести и вредители – Бръмбари Chrysomelidae понякога нападат листата през пролетта при топло и сухо време.

Събиране и съхранение – Събирайте листата за салата, когато са млади и крехки, преди да се развият цветните стъбла. Шушулките се берат зелени през лятото за салати и туршии. За зрели семена обаче се събират, когато покафенеят и се прибират в хартиени торбички, за да продължат да зреят.

Употреба в медицината

Brassica nigra, Sinapis alba. Използвани части: семената. Синапът съдържа съединения със сяра и азот, известни като глюкозинолати, които притежават антибактериални, противогъбични и противоракови свойства. Когато семената се смелят и се смесят с течност, се освобождава ензим, превръщащ глюкозинолатите в изотиоцианати, които са със сходни свойства, но освен това са лютиви и дразнещи. Загряващият и дразнещ ефект служи за облекчаване на ревматизъм, артрит, възпаление на крайниците вследствие на студ, мускулни и ставни болки и симптоми на настинка. Лечението се извършва чрез пластири, лапи или вани, причиняващи зачервяване на кожата поради засилено кръвообращение. Процесът обаче изисква наблюдение и въпреки че зачервяването стимулира кръвообращението и ускорява лечението, може да се появят мехури от изгаряния. За безопасната и правилна употреба на синапа се консултирайте със специалист билкар.

Употреба в кулинарията

Кълновете на синапа, младите листа, цветните пъпки и незрелите шушулки придават мека лютивина на салати и запържени ястия. Слагайте семената в туршии, в чътни и къри или ги смилайте с вода, плодов сок, бира или оцет за получаването на горчица. Можете да си я приготвяте и прясна от синапено семе на прах.

Пълнозърнестата и гладката горчица са отлични подправки за месо и ако се смесят със заквасена сметана, се получава кремообразен сос за риба. Лютивата горчица съдържа хрян, а понякога и чушки ЧИЛИ.

Любопитно:

Синапът произхожда от Европа и частите с умерен климат на Азия. Листата служат за салата и за медицински цели от древни времена. Римляните първи използвали като подправка смлени семена от растението.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *